Praha rozšiřuje ostrůvky pro cestující na Klárově, ubere místo autům

Rozšiřování tramvajového ostrůvku zastávky Malostranská. Foto:Jiří Kejdana /DPPRozšiřování tramvajového ostrůvku zastávky Malostranská. Foto:Jiří Kejdana /DPP

Město chystá rozšíření dalších tramvajových zastávek v centru města. MHD jezdí více lidí než auty, vysvětluje Adam Scheinherr.

Praha výrazně zvýší bezpečnost a komfort cestujících v tramvajích na zastávce Malostranská na úkor řidičů. Na pražském Klárově začaly úpravy nástupních tramvajových ostrůvků, které přinesou v každém směru zrušený jeden pruh pro osobní auta.

Úpravy začaly u ostrůvku směr Chotkovy sady, příští týden začnou práce na ostrůvku směrem k Vltavě. „Ostrůvek na zastávce rozšíříme a zvýšíme tím jeho kapacitu. V zastávce se častokrát stávalo, že při výstupu většího počtu cestujících se na ostrůvek nevešli a byli nuceni vstupovat do vozovky, čímž vznikaly nebezpečné situace,“ řekl vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

Podle náměstka primátora Adama Scheinherra jde o další krok pro zlepšení podmínek městské hromadné dopravy. „Lidé se zde mačkali při výstupu a nástupu a šířka zastávky vůbec neodpovídala jednomu z nejvytíženějších přestupních bodů z metra na tramvaj v centru Prahy. Nehledě na to, že zde spousta turistů začíná cestu na Hrad. Obě nábřeží používají z 85 % lidé cestující v tramvajích a chodci. 10 % je cílová automobilová doprava a pouze 5 % je tranzit. A MHD a chodci v našem rozhodování hrají největší roli,“ vysvětlil Scheinherr.

Praha rozšíří další zastávky

Praha podobně omezila auta na Smetanově nábřeží. Scheinherr chce zvýhodnit MHD i na dalších místech. „Jakmile snížíme počet aut, která oblastí jen projíždí, rozšíříme i Staroměstskou a uděláme nové zastávky Karlovy lázně směrem ke Staroměstské a Národní divadlo u Žofína. Momentálně pracujeme na dokumentacích a doufám, že v druhé půlce příštího roku kopneme do země,“ uvedl ve svém příspěvku na Facebooku.

Podle něj budou mít rezidenti z dotčených městských částí vždy zajištěný průjezd, stejně tak podnikatelé a lidé, kteří pojedou do centra „na otočku“. „Jen budou muset oblast opustit stejnou cestou, jakou přijeli. Hledáme společné řešení i kompromis, ale lidé v MHD budou vždy mou prioritou,“ dodal Scheinherr.

https://www.facebook.com/adam.praha.sobe/posts/717667815497914

Rozšiřování tramvajového ostrůvku zastávky Malostranská. Foto:FB Adama ScheinherraRozšiřování tramvajového ostrůvku zastávky Malostranská. Foto:Jiří Kejdana /DPPRozšiřování tramvajového ostrůvku zastávky Malostranská. Foto:Jiří Kejdana /DPPRozšiřování tramvajového ostrůvku zastávky Malostranská. Foto:Jiří Kejdana /DPPRozšiřování tramvajového ostrůvku zastávky Malostranská. Foto:Jiří Kejdana /DPP
Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Malostranská ostrůvky pro cestující preference MHD tramvajové ostrůvky
61 komentářů