Praha opět řeší výstup z metra A na Staroměstské náměstí, DPP zpracuje studii

Stanice metra Staroměstská. Foto: Limojoe / Wikimedia CommonsStanice metra Staroměstská. Foto: Limojoe / Wikimedia Commons

Praha nechá zpracovat Dopravní podnik hl. m. Prahy studii, která by řešila možnost vybudování druhého východu ze stanice metra Staroměstská

Praha nechá zpracovat Dopravní podnik hl. m. Prahy studii, která by řešila možnost vybudování druhého východu ze stanice metra Staroměstská ve směru ke Staroměstskému náměstí. Rozhodli o tom dnes pražští radní.

Jde o plán, který už Praha v minulosti několikrát řešila, ale odložila ho. Nový vestibul by měl podle materiálu umožnit i bezbariérový vstup do stanice metra.

Podle důvodové zprávy stanicí denně projde 40 tisíc lidí, kteří ale mohou používat pouze jediný výstup do Kaprovy ulice. Materiál poukazuje na zhoršení místní obsluhy veřejnou dopravou. „Tento fenomén se nejvíce projevuje v okolí Staroměstského náměstí, v jehož bezprostřední blízkosti není provozována žádná tramvajová trať. Tento problém neodstranila ani výstavba metra A, neboť u stanice Staroměstská nebyl realizován vestibul stanice obsluhující Staroměstské náměstí, stavebně však tato stanice realizaci druhého vestibulu umožňuje. Dostavba vestibulu byla zanesena i do platného Územního plánu hl. m. Prahy,“ uvádí se ve zprávě.

Podle materiálu má Staroměstské náměstí horší dopravní obslužnost kapacitní veřejnou dopravou než většina okrajových částí města.

Praha chce spojit výstavbu dalšího východu i s bezbariérovým přístupem do stanice. „Úlohou studie je prověřit z hlediska technické proveditelnosti, ekonomické náročnosti a celospolečenských přínosů jednotlivé varianty, popsat všechna související nezbytná opatření a doporučit cílovou podobu stanice metra,“ uvádí se v materiálu. DPP má prověřit klasický klasický eskalátorový vestibul s integrovaným výtahem, výtahový vestibul s kapacitními výtahy nebo pouze pouze výtah pro zajištění bezbariérové přístupnosti.

Nový vestibul by mohl vzniknout v oblasti Mariánského náměstí, s tím počítá i koncepční studie, kterou provádí IPR Praha.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp praha Staroměstská
31 komentářů