Praha má územní rozhodnutí pro drážní promenádu na místě bývalé benešovské trati

Kolem promenády vznikne nová odpočinková oblast.

Praha je o krok blíže vybudování nové široké stezky pro cyklisty, pěší a bruslaře včetně nových parků na místě bývalé trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem. Město získalo pravomocné územní rozhodnutí pro celou stavbu. Na Facebooku o tom informoval náměstek primátora Zdeněk Hřib. Součástí je i povolení pro rozsáhlé parkové úpravy.

K zahájení stavby kromě povolení a vypsání soutěže brání ještě převedení pozemků ze Správy železnic na Prahu. „Brzy tak bude moci vzniknout úplně nová odpočinková oblast plná zeleně na místě bývalého kolejiště z Vršovic do Zahradního Města. Zároveň tu vznikne také pohodlné pěší a cyklistické spojení v délce přes 4 km,“ uvedl Hřib. Vlaky přestaly po trati jezdit v roce 2020, kdy byla dokončena přeložka úseku mezi Vršovicemi a Hostivaří. V březnu 2021 došlo k odstranění kolejí.

Nová promenáda se má stát páteřní trasou v této oblasti. Vznikne tu čtyřmetrová oddělená cyklodálnice, 3,5 metru široká stezka pro chodce a k tomu souběžné běžecké cesty. „Takto velkorysé vyčlenění prostoru bezmotorové dopravě zatím nemá v našem městě obdoby,“ dodal Hřib. Součástí projektu je i proměna okolí, která má sloužit k zastavení a trávení volného času. „Proměníme toto opuštěné místo v zelenou oázu s bohatými krajinnými prvky. Najdete tady ale také vyhlídky, stánky s občerstvením, odpočívadla i prostor k pořádání kulturních akcí,“ dodal Hřib.

Na vybraných místech zůstanou zachovány i památky na železniční minulost: části kolejiště, osvětlovacích věží, pražců a návěstidel. Zůstane i historický kamenný podchod z 19. století, nýtovaný most či lávka u strašnické železniční zastávky.

Inspirací pro pražské plánovače je newyorská High Line nebo pařížská promenáda Plantée, které vznikly rovněž na bývalých železničních stavbách. Na návrhu podoby promenády spolupracuje ateliér krajinářské architektury terra florida, který loni zvítězil v soutěži na podobu budoucího Památníku holocaustu Romů a Sintů v Letech.

Trasa Drážní promenády. Foto: IPRBývalá trať, budoucí zelená promenáda. Pramen: ROPIDNová podoba staré benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba staré benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba staré benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba staré benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba někdejší benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba někdejší benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba někdejší benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba někdejší benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba někdejší benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR PrahaNová podoba někdejší benešovské tratě v Praze. Pramen: IPR Praha
Tagy drážní cyklostezka Drážní promenáda Praha¨ trať Vršovice - Strašnice Zelená promenáda
35 komentářů