Praha chystá na Zličíně další stanici metra, vznikne v depu

Depo Zličín. Foto: Michal ChrástDepo Zličín. Foto: Michal Chrást

Ke stanici u zličínského depa má vyrůst ještě parkovací dům pro 600 aut.

V pražském metru vznikne nová stanice. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypsal soutěž na projektanta, který připraví vybudování nové zastávky Depo Zličín. Ta bude novou konečnou linky B. Půjde o 62. stanici v metru.

Vypsání soutěže vyplývá z informací na profilu zadavatele, upozornil na ni facebookový profil Tomáše Macha. Nejde o nový plán, mluví se o něm již tři roky. Teď ale postoupil do výrazně pokročilejší fáze.

Koncept stanice v depu není v Praze nový, známý je u linky A, kde končí vlaky ve stanici Depo Hostivař. V případě Zličína by došlo k propojení s chystaným velkým P+R parkovištěm. To má vzniknout v ulici Na Radosti u křižovatky s ulicí Mišovická.

Z hlediska uspořádání stanice je uvažováno s variantami jednokolejné stanice s bočním nástupištěm i se stanicí dvoukolejnou s ostrovním nástupištěm, přístup z budovy P+R pevným schodištěm v kombinaci s bezbariérovou rampou, nebo s výtahem. Stanice se předpokládá bez obsluhy, s odpovídajícím vybavením,“ uvádí se v dokumentaci k zakázce zpracované Metroprojektem. Nové parkoviště má mít zhruba 600 míst, navíc by stanice obsloužila i přilehlé bytové domy.

Nákres nové stanice metra Depo Zličín s parkovacím domem. Foto: Metroprojekt

Nákres nové stanice metra Depo Zličín s parkovacím domem. Foto: Metroprojekt

DPP nemá na svých webových stránkách vybudování nové stanice ani v seznamu strategických projektů, není ani jasné, kdy by se mělo začít. Odhadovaná cena za projekt je 93,5 milionů korun.

Tagy Depo Zličín Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Top Trasa B Zličín
89 komentářů