Praha chystá další autobusový pruh na magistrále

Úsek magistrály před sjezdem na Jižní spojku, kde chce Praha vyhrazený pruh pro autobusy. Foto: Google Street ViewÚsek magistrály před sjezdem na Jižní spojku, kde chce Praha vyhrazený pruh pro autobusy. Foto: Google Street View

Praha chtěla pro autobusy původně odstavný pruh, byl ale úzký. Magistrála se na části pro většinu aut zúží na dva pruhy.

Na několika stovkách metrů magistrály v Praze vznikne nově autobusový jízdní pruh. O jeho zavedení už rozhodl zatím nepravomocně odbor pozemních komunikacích a drah pražského magistrátu, rozhodnutí ještě není pravomocné.

K vytvoření pruhu dojde od nájezdu na magistrálu z ulice Türkova až po sjezd na Jižní spojku ve směru do centra. Vyžádal si ho pražský organizátor veřejné dopravy Ropid.

„Jde o zjednodušení průjezdu autobusů linky 125, které zde často zůstávají v koloně a nabírají zpoždění,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal. K vytvoření vyhrazeného pruhu dojde v místech, kde osobní automobily aktuálně mohou jezdit třemi jízdními pruhy.

Řidiči většiny aut přijdou o jeden pruh. „Je to stejně hned poté, co třetí pruh zleva slouží jako odbočení do Spořilovské. Díky tomu se ale zase zlepší výjezd z bočních nájezdů i pro auta. Původně jsme chtěli pro autobusy využít odstavný pruh, ale byl moc úzký,“ dodal Drápal.

Rozhodnutí ještě není definitivní, zatím je možnost pro dotčené orgány vyjádřit se k němu během správní lhůty. Návrh je zveřejněn na úřední desce pražského magistrátu. Linka 125 jezdí mezi Skalkou a Smíchovským nádraží, úprava se týká oblasti, kde najíždí na magistrálu a dál pokračuje jako expresní linka na Jižní spojku a dál na levý břeh Vltavy.

Na jižní části magistrály dosud žádné vyhrazené pruhy pro autobusy nejsou, existují ale ve směru z Proseku a Ládví do Holešovic. Vyhrazených pruhů v Praze postupně přibývá, po městě jich je už přes padesát kilometrů. Důvodem jejich zavádění je především preference hromadné dopravy před individuální. Praha chystá v příštích měsících konec výjimek pro jejich využívání mimo špičku.

Tagy praha ropid vyhrazené jízdní pruhy Vyhrazený pruh pro autobusy
189 komentářů