Praha chce skončit s výjimkami u vyhrazených pruhů, zákaz vjezdu bude platit i mimo špičku

Zřizování autobusového pruhu, Kamýcká ulice, Praha. Pramen: ROPIDZřizování autobusového pruhu, Kamýcká ulice, Praha. Pramen: ROPID

Praha si od nového opatření slibuje zjednodušení a sjednocení pravidel i větší bezpečnost pro cyklisty či chodce.

Hlavní město plánuje zakázat řidičům většiny aut využívat mimo dopravní špičku takzvané vyhrazené jízdní pruhy. Ty jsou určeny pouze pro autobusy, vozy taxislužby, auta integrovaného záchranného systému a cyklisty.

Vyplývá to z návrhu opatření, které magistrát zveřejnil na úřední desce. (z důvodu často nefunkčních odkazů na stránky Praha.eu alternativně návrh ke stažení zde) Součástí návrhu je i mapa desítek míst po celém městě, kde by zákaz platil. „Důvodem je především umožnění preference zejména autobusů městské hromadné dopravy, a to i v případě vyšších intenzit provozu mimo špičková období pracovních dní,“ uvedl magistrát v odůvodnění. Podle magistrátu je současný režim nepřehledný a nesrozumitelný pro účastníky silničního provozu.

Magistrát je přesvědčen, že opatření zvýší i bezpečnost cyklistů v jízdních pruzích, protože bude zajištěn trvalý boční odstup od vozidel ve vedlejším jízdním pruhu. Opatření ale neřeší fakt, že cyklisté mohou v pruhu zpomalovat autobusy. Magistrát jako výhodu opatření uvádí i dopad na chodce na přechodech bez signalizace. „Trvalé vyhrazení jednoho jízdního pruhu jen pro malou skupinu vozidel zvyšuje bezpečnost přecházení,“ uvádí materiál.

Vyhrazených pruhů v Praze postupně přibývá, po městě jich je už přes padesát kilometrů. Důvodem jejich zavádění je především preference hromadné dopravy před individuální.

Podle Tadeáše Provazníka z tiskového oddělení magistrátu by se zrušení platnosti časového omezení mělo týkat všech vyhrazených jízdních pruhů až na několik výjimek. „Vše jsme samozřejmě pečlivě konzultovali s městskými částmi, které v některých případech požadovaly, aby byly určité úseky z opatření vyjmuty. Dotčené osoby stále mohou k návrhu opatření podávat připomínky nebo námitky,“ uvedl Provazník. „Uskutečněním opatření celkově dojde právě ke zjednodušení a zpřehlednění dopravního značení,“ dodal.

Kdokoliv může k návrhu podat připomínky do 6. září.

Tagy praha vyhrazené jízdní pruhy Vyhrazený pruh pro autobusy
300 komentářů