Praha chce „polidštit“ křižovatku U Bulhara. Rozšíří chodníky, zřídí galerii a bezdomovcům postaví plot

Proměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAAProměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAA

Dojde například k rozšíření chodníků, úpravě parkování a lepšímu napojení cyklistických pruhů.

Pražský magistrát se rozhodl ještě letos proměnit nevábnou křižovatku U Bulhara na rozhraní Nového Města a Žižkova v příjemnější místo pro pobyt i tranzit. Novou podobu má dostat prostor pod magistrálou i samotná ulice U Bulhara.

Plán má tři části: vylepšení působiště centra Naděje pro bezdomovce, zřízení venkovní galerie a zlepšení propojení pro pěší a cyklisty. Vše by se přitom mělo obejít bez výrazných stavebních zásahů. Podobu tří zmíněných zón vypracovalo architektonické studio RSAA ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Zóna centra Naděje bude oddělena plotem, podle města v zájmu zlepšení soukromí klientů. Celý prostor je pak zamýšlen jako „venkovní interiér“, který bude graficky doplněn o koberec, lustr a další prvky. „Věřím, že navržené úpravy přispějí k destigmatizaci místa i služeb, které jsou zde poskytovány,“ uvedla radní města Milena Johnová.

V ulici U Bulhara studie řeší především zlepšení podmínek pro chodce a cyklisty, dojde například k rozšíření chodníků, úpravě parkování a lepšímu napojení cyklistických pruhů. „Okolí Bulhara čeká důležitá proměna veřejného prostoru. V rámci návazných opatření se promění i samotná křižovatka, kde se zlepší podmínky pro všechny účastníky silničního provozu, zejména pak pro pěší díky novým přechodům,“ dodal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

V poslední části –⁠ u stávajícího parkoviště pod magistrálou –⁠ studie navrhuje proměnu místa na venkovní galerii včetně pavilonu pro krátkodobé grafické i fyzické instalace. Vznikne tak prostor pod konstrukcí magistrály věnovaný umění, kde by se lidé podle představ autorů měli rádi zastavovat.

Proměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAAProměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAAProměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAAProměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAAProměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAAProměna křižovatky U Bulhara, vizualizace. Pramen: IPR/RSAA
Tagy křižovatka U Bulhara
67 komentářů