dkv-spojujeme

Praha – Bratislava o 35 minut rychleji do roku 2030, slibuje Kremlík

Bratislava hlavná stanica. Foto: ŽSRBratislava hlavná stanica. Foto: ŽSR

Česká republika a Slovensko budou spolupracovat na vybudování vysokorychlostní trati, která spojí Prahu s Bratislavou. Dohodli se na tom dnes

Česká republika a Slovensko budou spolupracovat na vybudování vysokorychlostní trati, která spojí Prahu s Bratislavou. Dohodli se na tom dnes ve Valticích ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se svým slovenským protějškem Arpádem Érsekem. Oznámili to ministerstva dopravy obou zemí. Ministři o spolupráci podepsali společné prohlášení. Cestování na trase by se podle Kremlíka mělo do roku 2030 zkrátit zhruba ze čtyř hodin asi na tři a půl, přibližně o 35 minut.

Trať by měla být součástí velkého železničního spojení mezi zeměmí V4. Už dříve byla kvůli přípravám trati vytvořena expertní skupina, ve které zasedají zástupci všech zúčastněných zemí, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Skupina má za úkol najít řešení technických parametrů trati. Výsledkem projektu by mělo být zkrácení doby cestování mezi Varšavou, Ostravou, Brnem, Prahou, Bratislavou a Budapeští.

„Slovensko si uvědomuje vysokou přidanou hodnotu tohoto projektu do budoucnosti. Posílíme tím konkurenceschopnost středoevropského regionu a poskytneme lidem možnost cestovat pohodlně, rychle a ekologicky,“ uvedl dnes po jednání Érsek.

Kremlík také dnes po jednání uvedl, že informoval slovenského ministra o přípravách na spuštění nového mýtného systému v České republice, který začne fungovat od 1. prosince. Kremlík kvůli tomu Érseka požádal o pomoc při informování slovenských dopravců o nutnosti registrace do nového systému.

Dalším tématem dnešního jednání byla spolupráce obou zemí při vývoji autonomních, tedy samořízených vozidel nebo české přípravy vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Slovensko kvůli projektu vypracuje vlastní studii proveditelnosti, která by měla zkoumat efektivitu projektu pro naše východní sousedy.

ČTK

Tagy Top vysokorychlostní tratě v ČR železniční spojení Praha - Bratislava
95 komentářů