Praha 9 spustí systém placených parkovacích zón

Parkovací automat, foto: TSKParkovací automat, foto: TSK

Městská část Praha 9 by se měla od 6. ledna příštího roku zapojit do systému placených parkovacích zón. Zpoplatnění se

Městská část Praha 9 by se měla od 6. ledna příštího roku zapojit do systému placených parkovacích zón. Zpoplatnění se bude týkat Libně a Vysočan zhruba od ulice Na Rozcestí po ulici Poštovská. V dotčených lokalitách vznikne fialová zóna, kde budou moct parkovat lidé s parkovacím oprávněním i ostatní řidiči. Platit za stání se bude nepřetržitě. Vysočanská radnice plánuje, že v době konání koncertů a dalších akcí v O2 areně zvýší cenu za parkování v okolí víceúčelové haly na maximum, uvedla na webu.

Místní obyvatelé a podnikatelé budou moci požádat o vydání parkovacího oprávnění. Žadatel s trvalým bydlištěm v Praze 9 ročně za jedno auto zaplatí 1200 korun, obyvatel starší 65 let nebo držitel průkazu ZTP, ZTP-P 360 korun. Vlastníci nemovitostí a podnikatelé v městské části uhradí 7000 korun za rok za jedno vozidlo.

Minimální sazba pro návštěvníky Prahy 9 bude deset korun za půl hodiny parkování, za první a druhou hodinu zaplatí 20 korun, za každou další započatou hodinu 30 korun. Parkovat zde budou moct maximálně 24 hodin.

„Po jednání s Technickou správou komunikací (TSK) víme, že pokud jí včas předáme data konání jednotlivých velkých akcí v O2 areně, lze platební automaty přenastavit. Proto si vyžádáme program na celý rok s předpokládaným počtem návštěvníků a podle toho požádáme TSK o přenastavení automatů na maximální hodinovou sazbu,“ řekla na dotaz ČTK mluvčí Prahy 9 Marie Kurková. Městská část spadá do třetího cenového pásma, kde maximální hodinová sazba činí 40 korun. Více lidé zaplatí v oblasti Sokolovské, Českomoravské, Balabence a Na Břehu, doplnila Kurková.

Nový parkovací tarif zavedlo před několika lety kvůli akcím v O2 areně také nedaleké obchodní centrum Galerie Harfa. Řidiči při příjezdu po 16:00 mají zdarma dvě hodiny místo běžných čtyř, za každou další započatou hodinu zaplatí 100 korun.

Praha 9 zatím nemá od magistrátu přístup do systému, nemůže proto provádět registraci žadatelů. Nechce proto ani potvrdit termín spuštění parkovacích zón na 6. leden.

Parkovací zóny nyní v širším centru fungují v Praze 1 až 8. Praha 5 a 6 je bude od 18. listopadu rozšiřovat, Praha 4 k rozšíření přistoupí od 2. prosince. Do systému se chce zapojit také Praha 10.

ČTK

Tagy Praha 9 Zóny placeného stání Praha
71 komentářů