Praha 4 prohrála další soud o parkování na chodníku

Parkování na chodníku v Horní ulici. Foto: Jiří BenediktParkování na chodníku v Horní ulici. Foto: Jiří Benedikt

Městská část parkování povolila, aniž by vypořádala připomínky více než 30 obyvatel ulice.

Městský soud v Praze zrušil již podruhé opatření obecné povahy, kterým městská část Praha 4 zabrala část chodníku v Horní ulici v Nuslích, aby na něm mohla parkovat auta. Parkovat na chodníku jde zatím ale dál.

Spor o parkování se vede už necelé dva roky. V září 2022 městská část zrušila polovinu chodníků ve prospěch parkování. To se řadě obyvatel nelíbilo, jedna z občanek podala žalobu a u soudu uspěla. Městská část ale po prohře u soudu obratem vyhlásila nové opatření obecné povahy a z části chodníku opět udělala sklad soukromého majetku. Městský soud dal znovu odpůrcům za pravdu, rozhodnutí je zde.

Oproti prvnímu pokusu o zábor chodníků radnice vyvěsila na úřední desku návrh opatření obecné povahy se zdůvodněním. Přes 30 lidí z Horní ulice poslalo obsáhlou připomínku, kterou ale radnice nevypořádala. Letos v únoru proběhla diskuze s občany pod vedením architektů, výsledky ale radnice stále nezveřejnila.

Soud dal za pravdu odpůrcům parkování na chodníku. Praha 4 musí zrušit opatření, kterým auta zabrala prostor pěším

Zatímco na úřední desce se objevil návrh opatření, městská část vydala druhé opatření, které potvrzuje parkování na chodníku. To ani tentokrát nebylo vyvěšeno na úřední desku a neobsahuje odůvodnění. Proto se obyvatelé znovu obrátili na soud.

„Oficiálně vyzvat občany k připomínkám, rok je nechat čekat a místo toho potají vydat jiné opatření? To na mě působí jako pohrdání právem,“ říká Jiří Benedikt, obyvatel Horní ulice a jeden z iniciátorů odporu.

Obě žaloby podala obyvatelka Horní ulice Tereza Czesany Dvořáková, zastoupená advokátem Štěpánem Holubem. „Pevně věřím, že by tentokrát mohlo už dovést vedení MČ Praha 4 ke zrušení nesmyslného dopravního opatření, ale i k vyvození personálních důsledku z opakovaného právně chybného postupu úředníků,“ dodala.

Mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas na dotazy zaslané včera ráno neodpověděl.

Tagy Městský soud v Praze Nusle parkování na chodníku Praha 4
173 komentářů