Potvrzeno: slevy pro seniory a studenty budou až od září, Babiš vyhověl krajům

Cestující na nádraží v Liberci. Foto: Jan SůraCestující na nádraží v Liberci. Foto: Jan Sůra

Uspěchaný start nového systému státní slev pro vybrané skupiny obyvatelstva ve vlacích a autobusech nabere očekávané zpoždění. Ministerstvo dopravy a

Uspěchaný start nového systému státní slev pro vybrané skupiny obyvatelstva ve vlacích a autobusech nabere očekávané zpoždění. Ministerstvo dopravy a hlavně kraje získaly oproti původním plánům vlády bez důvěry a v demisi navíc dva a půl měsíce.

Premiér Andrej Babiš dnes potvrdil páteční informace deníku Zdopravy.cz o tom, že slevy budou mít odklad. Zpoždění, které žádá Asociace krajů, svedl na tiskové konferenci po jednání vlády na technické problémy. Původní plán byl zahájit slevy 10. června.

Kraje na to nejsou připraveny, tak musíme vyhovět, aby nevznikl nepořádek při prodeji jízdenek,“ řekl Babiš. Připraveno přitom není ani ministrem za hnutí ANO 2011 vedené ministerstvo dopravy, kde je proti plánu poměrně silný odpor. Dosud není ani hotová vyhláška nebo cenový výměr, který by problematiku slev nějak řešil.

Podle náměstka pro dopravu v Moravskoslezském kraji Jakuba Unucky (ODS) není možné původní termín stihnout. Vysvětluje to tím, že se musí upravit software ve všech prodejních strojcích řidičů. Stále přitom čekají na vyhlášku, která se má objevit až 10. května.

„Za 30 dnů jednoduše nelze přeprogramovat těch zhruba 10 000 strojků a dalších aplikací. Existují desítky a možná stovky variant strojků a pouze pár programátorů. Vše je v rukou externích softwarových firem, které mají většinou termín 6-8 týdnů u jednoduchých věcí. V případě, že se na ně obrátí všichni dopravci z celé republiky, oni to opravdu nestihnou,“ řekl Unucka.

Slevy schválila vláda bez jakékoliv důvěry a v demisi, ročně mají přijít na téměř šest miliard korun ročně. Další výdaje ze státního rozpočtu nemusí projít ani schvalováním poslanci.

Tagy 75% sleva jízdné odsun termínu slev slevy v dopravě vláda bez důvěry
24 komentářů