Slevám pro seniory a studenty hrozí odklad, kraje chtějí start až 1. září

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Asociace krajů vyzvala vládu v čele s premiérem Andrejem Babišem, aby odložila start plošných slev pro mládež a seniory z

Asociace krajů vyzvala vládu v čele s premiérem Andrejem Babišem, aby odložila start plošných slev pro mládež a seniory z 10. června až na 1. září. Posun termínu je pravděpodobný: většinu v asociaci mají kraje, které vede právě Babišovo hnutí ANO 2011.

Usnesení dnes schválila dopravní komise Asociace krajů během videokonference. Účastnili se jí i zástupci ministerstva dopravy. To už na počátku týdne uvedlo, že s regionálními organizátory jedná.

„Hlavním důvodem jsou obavy, že nebude systém technicky od června fungovat,“ řekl liberecký hejtman a předseda komise pro dopravu asociace krajů Martin Půta. Pro kraje a dopravce to znamená kompletně předělat ceníky a často také smlouvy. Na část cestujících by dopravní firmy měly dostávat kromě krajských peněz ještě kompenzace od státu.

Reakci premiéra Andreje Babiše, který s nápadem na slevy přišel, deník Zdopravy.cz zjišťuje. Jeho plán má stát šest miliard korun ročně.

Proti červnovému termínu se ozvala už minulý týden Česká asociace organizátorů veřejné dopravy, podle které je čas na zavedení slev příliš krátký. Necelé dva měsíce před startem není hotová ani vyhláška, která má přesně upravit pravidla pro takové slevy.

Například Ropid, který organizuje Pražskou integrovanou dopravu, netuší, jak řešit povinné slevy na příměstských linkách, které částečně jezdí i jako MHD. V ní totiž státem nařízené slevy platit nemají.

Kraje mají ještě možnost v případě zachování původního termínu slevy ignorovat, vyhláška totiž umožňuje některé spoje z nových slev vyjmout. Politicky pak ale bude těžko obhajitelné, že v jednom kraji slevy budou a v jiném ne.

Tagy asociace krajů slevy vláda
41 komentářů