dkv-spojujeme

Komentář: Praha – Ostrava 1109 Kč aneb jak se ze slev stala sociální dávka pro dopravce

Jednotka Stadler Flirt. Foto: Leo ExpressJednotka Stadler Flirt. Foto: Leo Express

Pokud si v pátek před podzimními prázdninami do jednoho z odpoledních spojů Leo Expressu z Prahy do Ostravy sedne student,

Pokud si v pátek před podzimními prázdninami do jednoho z odpoledních spojů Leo Expressu z Prahy do Ostravy sedne student, dítě či senior a koupil si lístek včera, státní kasa přijde o 831 korun. Přesně tolik bude požadovat dopravce za to, že mu prodal jízdenku, kterou si nacenil na 1109 korun pro plně platícího.

Slevy ve veřejné dopravě zavedené vládou bez důvěry Andreje Babiše ruinují státní kasu už déle než rok a apetit dopravců přisát se k eráru roste. Nejde přitom zdaleka jen o Leo Express, jehož systém (cestujícím se slevami vrátí zbytek peněz za jízdenku, takže jedou fakticky zdarma) je zatím v ohýbání pravidel nejkreativnější.

Ministerstvu dopravy nevadí ani to, že proplácí jízdenky u RegioJetu ve vozech, které dříve byly první třídou, jen se v Česku jmenují relax, ani kreativní cenová politika Českých drah. Věděli jste, že když pojedete v neděli z Plzně do Prahy, za jízdenku jako dospělý nezaplatíte jako vždy 99 Kč, ale 139 Kč? Proč? Protože jezdí studenti a pro ně je se slevou 75 % rozdíl v konečné ceně minimální.

Státní slevy se staly nejen sociální dávkou pro vybrané skupiny obyvatel, ale především finanční injekcí pro spoustu dopravců. Pro některé téměř životně důležitou. Můžeme se dohadovat, zda by RegioJet skutečně dosáhl tak velkého zisku za první pololetí, kdyby nebylo slev, dalo by se spekulovat, zda by Leo Express bez slev nebalancoval na hraně existence. Každopádně slevy dopravcům výrazně pomohly, protože vygenerovaly další skupiny cestujících.

Zatímco stát zpřísňuje kontrolu podnikatelů pomocí EET, v případě slev panuje naprostá džungle téměř bez kontroly. Dopravní eldorádo. Nikdo zpětně neověří, zda skutečně v autobuse či vlaku jelo zrovna 50 studentů, a že si skutečně koupili lístek a nekoupil si ho sám majitel autobusu, kterému se prostě taková transakce vyplatí. Od zavedení systému slev loni v září bylo dosud provedeno 900 kontrol v autobusech a 25 ve vlacích. Denně se přitom v českých zemích vypravuje na šest tisíc vlaků. Když kontrola přeci jen přistihne dopravce, že švindluje, hříšník prostě jen nedostane kompenzaci za přistižený spoj a jízdenku. Jinak dál může vesele okrádat státní kasu.

Marně čeká daňový poplatník na to, že ministerstvo dopravy toto začne řešit. Sice v létě řeklo, že s Leo Expressem jedná o úpravě jeho modelu, dosud se ale k ničemu nedobralo. I kdyby si Leo Express řekl za jízdenku 5000 Kč, ministerstvo mu zaplatí ochotně 3750 Kč. Marně čeká daňový poplatník na vyjádření ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, že slevy jsou problémem pro veřejné finance a dopravní stavby. Ministerstvo dopravy sice do oficiálního vládního materiálu uvedlo, že v rozpočtu na příští a především přespříští rok není dostatek peněz na zahájení všech plánovaných staveb, pro ministra je ale zjevně důležitější, aby mohla část lidí jezdit za hubičku. Nepůjde proti premiérovi, bez kterého by se nikdy na svůj post nedostal.

Cena za jízdenku v ekonomické třídě Leo Expressu v pátek 25. října. Foto: LE

Cena za jízdenku v ekonomické třídě Leo Expressu v pátek 25. října. Foto: LE

Deník Zdopravy.cz doplňuje vyjádření Leo Expressu k následujícím dotazům: Na pátek 25. října už dosáhla cena za ekonomickou třídu Praha – Ostrava 1109 Kč. Je to strop v ekonomické třídě nebo jste schopni jít ještě výše? Nepřijde vám taková cena zcela mimo realitu, zvláště z pohledu státního rozpočtu, kdy stát za cestu studenta, dítěte či seniora zaplatí za takovou jízdenku přes 800 Kč?

Mluvčí LE Emil Sedlařík: Ceny jsou u Leo Express pohyblivé a zvyšují se v závislosti na obsazenosti a termínu nákupu. Na naše spoje si cestující může v předstihu zakoupit jízdenku na trasu Praha-Ostrava za pouhých 99 korun, která je nejlevnější ze všech dopravců. S ubývajícími jízdenkami se poté cena zvyšuje, proto cestujícím doporučujeme včasný nákup. Ceník Leo Express není navázán na systém státních slev a byl obdobný i před jejich zavedením, včetně této cenové hladiny. Místenka navíc není rezervována pro studenta, dítě či seniora, ale mohou si ji zakoupit všechny skupiny cestujících. Zákazníci Leo Express si kupují místenky v termínech blížícím se termínu odjezdu i za vyšší cenu, protože upřednostňují pohodlné cestování v klimatizovaných vlacích s wifi, kvalitním občerstvením a palubním personálem. Výše ceny na jednotlivých spojích je tedy určena poptávkou zákazníků.

Vlak Leo Expressu. Pramen: K-report

Vlak Leo Expressu. Pramen: K-report

Na komentář reagoval RegioJet a jeho mluvčí Aleš Ondrůj (doplněno 16:15):

Za úspěšným hospodařením RegioJetu stojí zejména růst cestujících na mezinárodních linkách Praha – Brno – Vídeň / Bratislava. Meziročně jde o 11 % nových cestujících a podobným tempem rostou také tržby. RegioJet nemá tyto linky zatíženy náklady, které byly na začátku. Proto roste i zisk – bez ohledu na státem nařízené slevy. Obsazenost vlaků RegioJet byla vždy velmi vysoká – průměrně na hranici 80 %. RegioJet po zavedení státních slev nemělnil ceny ani tyto slevy nekombinuje s dalšími marketingovými akcemi. Konečná tržba pro RegioJet tak zůstala stejná i po zavedení slev. Jenom se změnil poměr toho, co platí cestující a co za ně zaplatí stát.

Na druhou stranu je třeba říci, že přestože státem nařízené slevy využívají zejména studenti, motivovaly tyto slevy další skupiny zákazníků, které by jinak necestovaly. Jedná se zejména o seniory a rodiny s více dětmi a jejich volnočasové cestování. Zvýšení dostupnosti cestování je pro ně zásadním rozdílem v kvalitě života.

Tagy 75% sleva jízdné kompenzace za slevy Top
235 komentářů