Potvrzeno: Bavorsko nechá provoz vlaků mezi Mnichovem a Prahou až do roku 2027 Die Länderbahn

Vlak alex Praha - Mnichov, Regensburg Hbf, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraVlak alex Praha - Mnichov, Regensburg Hbf, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Od konce roku 2027 by měl na trasu vstoupit dopravce ze společné soutěže Česka a Bavorska.

Železniční spojení mezi Prahou a Mnichovem bude na bavorském území dál zajišťovat společnost Die Länderbahn. Dopravce, který opakovaně čelí kritice za nezvládnutí provozu, má na trase jezdit do roku 2027.

Oznámil to objednatel železniční dopravy v Bavorsku, společnost Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG). Stalo se tak poté, co ze soutěže na provoz od prosince 2023 do prosince 2027 vyřadil společnost Allegra. Jde o novou dceřinou firmu rakouských drah ÖBB. Die Länderbahn patří pod společnost Netinera, ve které mají většinu italské státní dráhy.

Stávající dopravce dlouhodobě čelí kritice, že výkony na této trase nezvládá. V posledních týdnech opět zkrátil řadu spojů, některé tak nezačínají v Mnichově. BEG se už dříve rozhodl firmě část zakázky odejmout, provoz na rameni Mnichov – Regensburg – Hof má od konce příštího roku převzít DB Regio.

BEG doufá, že oddělení linek zvýší spolehlivost, protože zpoždění se již nebudou přenášet z jedné linky na druhou. „Přetrvávají však strukturální problémy v infrastruktuře, které budou mít v budoucnu pravděpodobně negativní dopad na přesnost. Patří sem téměř 150 kilometrů dlouhá jednokolejná trasa ze Schwandorfu do Plzně, ale také frekventovaný úsek z Freisingu do Mnichova, který dosáhl své kapacity,“ uvedl BEG ve své zprávě. Linka z Mnichova do Prahy bude na německé straně označena jako RE25.

BEG hledal v soutěži dopravce na přechodný kontrakt na dobu maximálně pět let, poté by měl vlaky na této trase provozovat jediný dopravce, který vzejde z otevřené soutěže. Podle dohod českého ministerstva dopravy a BEG automaticky obě strany respektují, koho si na svém území vyberou za dopravce.

Tagy Bayerische Eisenbahngesellschaft BEG Die Länderbahn praha - mnichov Západní expres
87 komentářů