Poslední tečka za jumby v barvách British Airways. 747 přelétl pár kilometrů, čeká ho muzeum

Přílet Boeingu 747-400 na letiště St. Athan. Foto: British AirwaysPřílet Boeingu 747-400 na letiště St. Athan. Foto: British Airways

Letadlo na rozdíl od jiných strojů nečeká sešrotování, zůstane zachováno pro další generace.

Letecká společnost British Airways včera udělala definitivní tečku za padesátiletou érou letadel Boeing 747 ve své flotile. V pátek se vydal na poslední let Boeing 747-400 registrace G-BYGC. Šlo současně o zřejmě jeho nejkratší trasu v historii: letěl z Cardiffu na 6,5 kilometrů vzdálené letiště St. Athan.

To je sice častým cílem letadel určených ke šrotaci (skončily zde například Airbusy A319 Českých aerolinií), Boeing 747 zde ale čeká uctivější zacházení. Firma eCube Solutions ho zde zachová jako památku pro další generace.

Jde o další jumbo, které se podařilo zachránit před šrotací. Jeden ze strojů bude sloužit jako filmová kulisa, jiný bude pronajímán pro konference.

British Airways bývaly největším provozovatelem Boeingů 747 na světě, postupně je začali vyřazovat kvůli nástupu úspornějších modelů. Vyřazení těchto letadel ještě urychlila pandemie koronaviru.

Přílet Boeingu 747-400 na letiště St. Athan. Foto: British AirwaysRozlučka zaměstnanců British Airways s Boeingem 747-400. Foto: British AirwaysRozlučka zaměstnanců British Airways s Boeingem 747-400. Foto: British Airways

Tagy Boeing 747 British Airways
7 komentářů