Vyřazená jumba British Airways končí jako kulisy či suvenýr

Boeing 747-400 přistává na letišti Dunsfold. Foto: Dunsfold AerodromeBoeing 747-400 přistává na letišti Dunsfold. Foto: Dunsfold Aerodrome

Majitel letiště chce letadlo zpřístupnit kromě natáčení i veřejnosti.

Jedno z vyřazených letadel Boeing 747-400, se kterými se definitivně rozloučily British Airways v půlce října, čeká namísto sešrotování působení ve filmu.

Letadlo registrace G-CIVW vyrobené v roce 1998 už přelétlo na letiště Dunsfold Aerodrome, kde bude sloužit jako filmová kulisa. Oznámilo to letiště v tiskové zprávě. Půjde už o druhé jumbo, které na letišti stojí odstavené.

Provozovatel letiště chce letoun nabídnou pro natáčení interiérových i exteriérových scén v letadle, využít půjde i k výcviku. Zpřístupněné by mělo být i pro návštěvy veřejnosti.

Boeing 747 je unikátní a důležitou součástí historie letectví,“ řekl šéf letiště Jim McAllister. „Ačkoli již tento stroj nebude létat, bude zachován a čeká ho nový život ve světě televize a filmu,“ dodal.

Letiště je v hrabství Surrey, jen kousek od londýnského letiště Gatwick. V minulosti se zde již natáčely například některé díly pořadu Top Gear či scény z Mission: Impossible 7.

British Airways byly největší provozovatelem Boeingů 747, jejich provoz ukončila pandemie koronaviru. K jejich definitivnímu vyřazení došlo v půlce října.

Jedno z letadel skončí také jako suvenýr. Společnost Tailfins začala prodávat limitovanou edici přívěsků z letadla registrace G-CIVM. Do oběhu půjde celkem 190 kusů.

Tagy Boeing 747 British Airways Dunsfold Aerodrome
4 komentáře