Poslední letní integrace. PID zahrne i oblast Dobrovicka u Mladé Boleslavi

Autobus PID do Tuchoměřic. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaAutobus PID do Tuchoměřic. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Oblast Pražské integrované dopravy se letos v létě počtvrté a naposledy rozšíří.

Oblast Pražské integrované dopravy (PID) se letos v létě počtvrté a naposledy rozšíří. Tentokrát PID „spolkne“ Dobrovicko, což je mikroregion u Mladé Boleslavi. Jde tak spíše o menší integraci bez páteřních linek na Prahu.

Zavedeny budou čtyři nové linky PID (416, 417, 418, 463), změněno bude pět stávajících linek PID (432, 442, 499, 674, 676) a zrušeno bude 11 stávajících linek mimo systém PID. Změna se dotkne 37 měst a obcí ve Středočeském kraji. Pro většinu obcí zůstane podle organizace ROPID zachované přímé spojení na směny v boleslavské Škodě Mladá Boleslav – Dobrovice.

Spojení Mladé Boleslavi a Dobrovice budou zajišťovat čtyři nové linky PID 416, 417, 418 a 463. Linky 416 a 463 jsou vedeny přes Bezděčín a Sýčinu, linka 417 je vedena přes Kolomuty a linka 418 bude vedena přes Jemníky a Bojetice. Všechny linky se sejdou v Dobrovici.

Z autobusového stanoviště v Dobrovici linky pokračují do dalších částí Dobrovicka. Linka 416 bude vedena do místní části Chloumek přes obec Vinařice, linka 417 je vedena do Kosořic, Rejšic, Charvatců a Mcel, linka 418 je vedena přes Libichov, Němčice, Kosořice, Rejšice, Smilovice do Luštěnic a Brodců. Linka 463 pokračuje směrem na Semčice, Prodašice, Seletice do Rožďalovic.

Oblast Luštěnic nově obslouží linka PID 418 s tím, že vznikne garantovaný přestup mezi linkami 418 a 432 v Luštěnicích pro relaci Mladá Boleslav – Luštěnice, Sluneční (Luštěnice, Zelená). Ranní spoj na osmou hodinu ranní a odvoz z odpolední směny je zajištěn linkou 432 se závlekem do zastávek Luštěnice, Sluneční a Luštěnice, Zelená.

Podrobnosti a jízdní řády jsou na stránkách organizace ROPID.

Pokud jde o autobusovou integraci, zbývá zahrnout do PID ještě zhruba třetina Středočeského kraje. Vesměs ale už nepůjde o páteřní linky na Prahu (s výjimkou Berounska), nýbrž o oblastní spoje. Letos v létě PID zahrnula Kokořínsko, Voticko a část Rakovnicka.

Tagy Dobrovicko PID Pražská integrovaná doprava ropid
33 komentářů