Poslední část stavby obchvatu Třince může začít, nejlevnější Italy ŘSD vyřadilo

Vizualizace silnice I/68 Třanovice - Nebory. Foto: ŘSDVizualizace silnice I/68 Třanovice - Nebory. Foto: ŘSD

S mnohaletým zpožděním může začít stavba úseku silnice I/68 Třanovice – Nebory, který je současně poslední částí obchvatu Třince. Zakázku

S mnohaletým zpožděním může začít stavba úseku silnice I/68 Třanovice – Nebory, který je současně poslední částí obchvatu Třince. Zakázku získalo sdružení firem Eurovia a Straba za 2,144 miliardy korun bez DPH.

Vítězství sdružení oznámilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve věstníku veřejných zakázek.  Konečná cena je o 227 milionů korun vyšší než byla odhadovaná cena. K podpisu smlouvy došlo 2. října, během tohoto měsíce má začít stavba. Hotovo má být do 32 měsíců.

Ve hře byli celkem tři uchazeči: kromě vítězného sdružení ještě Metrostav s nabídkou 2,480 miliardy korun. Výrazně levnější byla naopak nabídka od italské společnosti Rizzani de Eccher, která požadovala 1,471 miliardy korun. Firma ale byla vyřazena.

Stavět se mělo přitom původně už několik let. ŘSD už jednou zakázku soutěžila, vyhrála společnost Silnice Group s cenou 1,468 miliardy korun. Mezitím ale začaly výrazně stoupat ceny stavebních prací a firma nakonec odmítla smlouvu podepsat, stejně tak další v pořadí. ŘSD proto loni vypsalo tendr znova, trval téměř přesně rok.

ŘSD začne stavět, i když stále nemá všechny pozemky, o vyvlastnění jednoho běží stále soud.  „Výstavba třetího úseku je pro náš region naprosto klíčová. Výjezd z obchvatu v Neborech na Ropici a na Střítež je velmi problematický, stalo se tu za necelé dva roky už více než třicet nehod, mezi nimi i jedna smrtelná. Tady už nejde jen o to dostat se rychle z místa A do místa B, ale hlavně o to dostat se tam bezpečně,“ řekla primátorka Třince Věra Palkovská.

Trasa silnice I/68 Třanovice – Nebory. Foto: ŘSD

Silnice I/68 naváže na obchvat Třince zprovozněný na podzim roku 2017, po dokončení pojedou řidiči plynule od dálnice D48 až na slovenskou hranici. Nová silnice o délce 5,5 kilometrů odvede dopravu z obcí Hnojník a Střítež, současně výrazně zkrátí dobu jízdy. I když jde oficiálně o silnici I. třídy, bude mít parametry dálnice, půjde o čtyřproudou silnici.

Tagy eurovia I/68 Třanovice - Nebory Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Strabag
33 komentářů