Poslanci schválili konec papírových dálničních známek, nahradí je elektronické

Podoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravyPodoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravy

Od roku 2021 nebudou muset řidiči vylepovat pro jízdu na dálnici na přední sklo dálniční kupón. Konec papírových dálničních známek,

Od roku 2021 nebudou muset řidiči vylepovat pro jízdu na dálnici na přední sklo dálniční kupón. Konec papírových dálničních známek, jejichž tisk a distribuce stojí ročně stát přes čtvrt miliardy korun, dnes schválili ve třetím čtení poslanci, vyplývá z  novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Materiál míří ještě do Senátu, vzhledem ke shodě nad materiálem i u velké části opozice se ale nedá očekávat výraznější problém.

Česko se tak zařadí mezi země, kde řidiči kupují takzvanou elektronickou dálniční známku. Poplatek budou platit elektronicky, kdy zadají registrační známku. Policisté a celníci podle značky zjistí, zda má auto známku zaplacenou. Nový systém má platit od roku 2021.

Součástí schváleného návrhu je i osvobození od plateb za dálniční známku pro elektromobily či auta s pohonem na vodík, platit nebudou muset ani majitelé hybridů s emisemi CO2 g za kilometr. Kolem těchto úlev se mezi poslanci strhla největší diskuze, proti byla zejména ODS. Zvýhodněná mají být auta na CNG a biometan. Platit za dálničním známku nebudou muset ani zdravotně postižení.

Podle novely budou mít nově také majitelé elektromobilů registrační značku začínající písmeny EL.

Neprošel naopak návrh poslance Martina Kolovratník (ANO 2011), který chtěl zvýšit strop pro cenu dálniční známky na 2000 Kč za rok. Poslanci neschválili ani návrh poslance ODS Jana Skopečka, aby se za dálniční známky neplatilo do konce modernizace D1.

 

Tagy elektronické dálniční známky zákon o provozu na pozemních komunikacích
44 komentářů