Škoda Transportation vyhrála tendr na dodávku souprav pro varšavské metro

Metro od Škody pro Petrohrad. Autor: Škoda TransportationMetro od Škody pro Petrohrad. Autor: Škoda Transportation

Po sedmimiliardovém kontraktu na dodávku tramvají do Německa má plzeňská Škoda Transportation na dosah další obří zahraniční zakázku. Provozovatel varšavského

Po sedmimiliardovém kontraktu na dodávku tramvají do Německa má plzeňská Škoda Transportation na dosah další obří zahraniční zakázku. Provozovatel varšavského metra, společnost  Metro Warszawskie, vyhlásila české konsorcium Škoda Transportation a Škoda Vagonka vítězem soutěže na dodávku 45 souprav metra. Napsal to polský dopravní web TransportPubliczny, na což v tuzemsku následně upozornil portál iRozhlas.cz.

„Mohu potvrdit, že Škoda Transportation byla vyhlášena vítězem tendru na dodávku souprav metra do polské Varšavy. Proces výběrového řízení ale tím ještě není ukončen, proto se k tomu nemůžeme více vyjadřovat,“ řekla mluvčí Škody Lubomíra Černá.

Škoda na verdikt čekala od podzimu, kdy se ukázalo, že v tendru nabídla nejnižší cenu. Všechny vlaky je ochotná dodat za částku 1,6 miliardy zlotých, (cca 9,7 miliardy korun). Následovalo ale druhé kolo, neboť cena nebyla jediným kritériem. Škoda nicméně nemá smlouvu ještě v kapse, ostatní účastníci se mohou odvolat.

Podle webu TransportPubliczny měla cena váhu 50 procent. Zbývající body šlo získat za spotřebu energie (24 pct.), systém údržby vozidla (22 pct.) a ekologii (4 pct.). Roli hrál například interval údržby a počet kilometrů mezi pravidelnými opravami.

Škoda celkově získala 97,62 bodu. Na další pozici, pokud jde o celkový počet bodů, se umístil Stadler (87,95), třetí místo patří španělské CAF (75,95 bodu) a čtvrté je sdružení Siemens a NEWAG (75,75 bodu).

„Jsme ochotni spolupracovat s mnoha polskými společnostmi jako subdodavateli,“ uvedl už v únoru v rozhovoru pro Transport Publiczny tehdejší šéf Škody Tomáš Ignačák. Škodovácké vlaky by měly zajistit provoz na nové (ve Varšavě druhé) lince metra, která slouží od roku 2015.

Škoda Transportation už dodávala metro pro Petrohrad, a to ve spolupráci s ruským Vagonmašem.

Tagy metro Polsko varšava
11 komentářů