Polský dopravce Lotos zahájil přepravu nafty od Baltu do České republiky

Lokomotiva polského dopravce Lotos Kolej. Pramen: Lotos KolejLokomotiva polského dopravce Lotos Kolej. Pramen: Lotos Kolej

Polský nákladní dopravce Lotos Kolej začal tento týden naplňovat své plány na vstup na českou železnici, když zahájil pravidelnou přepravu

Polský nákladní dopravce Lotos Kolej začal tento týden naplňovat své plány na vstup na českou železnici, když zahájil pravidelnou přepravu nafty z Gdaňsku do skladu v obci Sedlnice u Studénky. „Společnost reaguje na poptávku po polském palivu od českého partnera,“ informoval o zahájení přeprav polský web Rynek Kolejowy.

Česká republika je po Polsku a Německu třetí zemí, kde může Lotos Kolej jezdit na vlastní licenci. Od českého Drážního úřadu ji získal letos v únoru. „Počítáme s trvalým rozvojem našich aktivit v České republice,“ uvedl místopředseda představenstva firmy Jaromir Falandysz.

První vlak na trati Gdaňsk Olszynka – Sedlnice měl 22 vagonů a vezl 1200 tun paliva. Jel přes hraniční přechod Chałupki do Studénky, kde si ho převzal český partner.

Lotos Kolej je druhým největším nákladním železničním dopravcem v Polsku. Provozuje na 130 lokomotiv a přes 4000 vagonů. Obsluhuje především východo-západní koridory, od roku 2015 jezdí do Německa.

Firma patří do petrochemického koncernu Lotos, o který usiluje největší polská rafinerská společnost PKN Orlen. Ta před několika dny získala souhlas Evropské komise k převzetí firmy.

Tagy Lotos Kolej
23 komentářů