Polský nákladní železniční dopravce Lotos vstupuje na české koleje

Lokomotiva polského dopravce Lotos Kolej. Pramen: Lotos KolejLokomotiva polského dopravce Lotos Kolej. Pramen: Lotos Kolej

Polský nákladní železniční dopravce Lotos Kolej zahustí konkurenci na českém trhu. Česká republika se ještě letos stane po Polsku a

Polský nákladní železniční dopravce Lotos Kolej zahustí konkurenci na českém trhu. Česká republika se ještě letos stane po Polsku a Německu třetí zemí, kde bude firma sídlící v Gdaňsku provozovat vlakové soupravy ve vlastní režii. Lotos to oznámil na svých stránkách.

Lotos Kolej je druhým největším nákladním železničním dopravcem v Polsku. Provozuje na 130 lokomotiv a přes 4000 vagonů. Obsluhuje především východo-západní koridory, od roku 2015 jezdí do Německa. Nyní získal licenci i od českého Drážního úřadu.

„Rozšíření naší činnosti do České republiky má dobrý ekonomický důvod, naším cílem je zajišťovat mezinárodní dopravu především vlastními silami. Díky tomu výrazně snižujeme závislost na externích subjektech,“ uvedl předseda představenstva Lotosu Anatol Kupryciuk.

Lotos Kolej vypravuje každý den několik stovek nákladních vlaků, pobočky má po celém Polsku. Minulý rok vykázala firma výkony v objemu 5,5 miliardy ntkm (čistých tunokilometrů). „To je nejlepší výsledek v sedmnáctileté historii společnosti,“ uvádí na svém webu.

Firma patří do petrochemického koncernu Lotos, o který usiluje největší polská rafinerská společnost PKN Orlen. Ta teď čeká na souhlas Evropské komise.

Tagy Drážní úřad Lotos Kolej Polsko
28 komentářů