Poloprázdniny v Praze končí. Po měsíci a půl se intervaly spojů vrací opět na 100 procent

Úpravy tramvajových zastávek u Čechova mostu. Foto: TSKÚpravy tramvajových zastávek u Čechova mostu. Foto: TSK

Počátkem roku je v pražské MHD tradičně cca o 15 % méně cestujících než během podzimu.

Od pondělí 19. února se vrací provoz pražské MHD do původního režimu a rozsahu, na jaký byli cestující zvyklí před Vánocemi. V průběhu ledna a první poloviny února totiž v Praze fungoval poloprázninový režim, který se v tomto období roku nasazuje v uplynulých letech opakovaně.

V lednu ROPID ukázal data, která ho k omezování dopravy v lednu a v únoru vedou. Jde o křivky celkového počtu přepravovaných osob v jednotlivých měsících roku. Poptávka po městské dopravě se totiž během roku liší a pravidelné výkyvy potvrzuje i druhý graf. Ten porovnává celé jednotlivé roky.

Vývoj počtu cestujících během roku. Zdroj: ROPIDVývoj počtu cestujících během roku. Zdroj: ROPID

Počátkem roku je tak v pražské MHD tradičně cca o 15 % méně cestujících než během podzimu. Je to způsobeno především menším počtem návštěvníků metropole, obecně nižší hybností obyvatel v zimních měsících a také tím, že vysokoškoláci mají zkouškové období. Navíc v první polovině února má postupně celá Praha jarní prázdniny.

Kvůli nižšímu počtu lidí v ulicích se tak omezuje počet spojů především ve špičkách pracovních dnů, na linkách metra B a C také o víkendech.

Data ukazují, proč se v lednu čeká na tramvaj déle než jindy. Šetříme lidi, říká ROPID

Od pondělí 19. února 2024 se tedy opět v pracovních dnech zkrátí intervaly na linkách metra, tramvají i městských autobusů. Například tramvajové linky tak budou ve špičkách jezdit opět každých 8 minut (páteřní linky 9 a 22 každé 4 minuty). Víkendové intervaly metra B se zkrátí ze 7,5 na 6 minut, na lince C ze 7,5 na 5 minut.

Srovnání celoročního vývoje počtu cestujících za uplynulý rok s rokem 2019 ukázalo, že v MHD jezdí stále o 14 procent méně lidí než před pandemií covidu.

Čím přesně je to dáno, můžeme spekulovat, nicméně faktem je, že od doby pandemie se určitě proměnil způsob života,“ uvádí ROPID.

Už od soboty se mění některé trasy tramvajových linek. Obousměrně se totiž přeruší provoz tramvají v úseku Těšnov – Vltavská. Navíc dochází ke změně dopravního opatření v úseku Libeňský most – Palmovka, kam se tramvaje naopak částečně vrátí.

Na Libeňský most se částečně vrátí tramvaje. Současně se však začne opravovat jiná důležitá trať

Tagy dpp ropid změny
7 komentářů