Na Libeňský most se částečně vrátí tramvaje. Současně se však začne opravovat jiná důležitá trať

Tramvaj 15T na Libeňském mostě. Foto: Jan SůraTramvaj 15T na Libeňském mostě. Foto: Jan Sůra

Od soboty bude přerušen provoz mezi zastávkami Těšnov a Vltavská.

Po měsíční přestávce se od soboty částečně vrátí tramvajový provoz na Libeňské soumostí. Ten byl v polovině ledna náhle přerušen kvůli havarijnímu stavu a následnému uzavření inundačního mostu na libeňské straně. Samotný most přes Vltavu je však podle expertů zatím v provozuschopném stavu, a tak se na něj tramvaje vrátí.

Budou však jezdit pouze z holešovické strany a jen do zastávky Libeňský most, která je před zmíněným inundačním mostem. Ten čeká demolice. DPP k zprovoznění zastávky využije obousměrné tramvaje, nově bude na mostě konečná linky 1. Ta se dosud v holešovické zastávce Dělnická měnila na linku 6 a pokračovala do Kobylis. Na most bude z Manin zajíždět i linka 27.

Zhruba 600metrový úsek mezi tramvajovou zastávkou Libeňský most a stanicí metra či zastávkou Palmovka mohou cestující přejít pěšky nebo využít náhradní autobusovou dopravu X25, která bude jezdit v úseku Palmovka – Libeňský most

Trať na Hlávkově mostě. Foto: DPP

Zároveň však začne rekonstrukce tramvajové trati na sousedním Hlávkově mostě. Od soboty tak bude přerušen provoz mezi zastávkami Těšnov a Vltavská. Výluka potrvá do úterý 26. března. Provoz bude přerušen obousměrně a dotkne se fungování pěti denních linek a jedné noční. Zavedena bude náhradní doprava.

Tramvajová trať na Hlávkově mostě je uložena na velkoplošných panelech. V rámci její opravy DPP panely demontuje, nahradí poškozené kusy a kompletně vymění asfaltový povrch a pryžové profily, na kterých jsou velkoplošné panely umístěny.

Kromě toho vymění kolejnice a dožívající výhybkové systémy v úseku. Oprava tramvajové tratě bude probíhat v celém úseku od kolejového trojúhelníku u stanice metra Vltavská, resp. u Antonínské ulice až po křižovatku ulic Těšnov, Na Poříčí a Na Florenci.

Linka číslo 6 pojede ve směru z centra od Výstaviště přes zastávku Nádraží Holešovice v Partyzánské ulici a dále do Kobylis. Tramvaj číslo 14 pojede od Bílé labutě přes Florenc do Libně a dále až do Hloubětína a končit bude na Lehovci.

Opravy tratě u Výstaviště na měsíc změní trasy tramvají v pražských Holešovicích

Linka číslo 25 pojede ve směru z centra z Dělnické z Ortenova náměstí k Nádraží Holešovice a končit bude v obratišti u Výstaviště. Linka číslo 27 bude dočasně jezdit přes zastávky Nádraží Holešovice v Plynární ulici, Ortenovo náměstí a Dělnickou do zastávky Libeňský most.

Noční tramvaj číslo 94 bude rozdělena na dvě části. Ve směru od Slivence pojede ze zastávky Strossmayerovo náměstí přes Vltavskou, Holešovickou tržnici do Dělnické a dále na Ortenovo náměstí a okolo Nádraží Holešovice k Výstavišti. Ve směru od Lehovce bude končit na Palmovce.

V denním provozu bude zavedena náhradní tramvajová linka číslo 31, která pojede ze Spojovací přes Ohradu na Palmovku a odtud přes Balabenku do Vysočan. Mezi Palmovkou a zastávkou Libeňský most pojede náhradní autobus X25. V noci pojede náhradní autobus X94 z Palmovky do Tusarovy a zpět.

Praha 7 protestuje

K chystaným změnám se už vyjádřila městská část Praha 7. „Nepovažujeme nastavené výlukové vedení tras MHD za optimální a budeme s dopravním podnikem dále jednat o úpravách s ohledem na funkčnější a pro občany příznivější obslužnost území městské části, především pak lepší spojení s centrem a metrem B,“ uvádí radnice na svém facebookovém profilu.

Uzavřená část Libeňského mostu se zboří. Objevily se závady na kloubu, podpěry nepomůžou

Podle pražské Technické správy komunikací (TSK) se bude muset uzavřená inundační část Libeňského soumostí zbourat.  Doporučili to odborníci, kteří poškozený most zkoumali. Na mostě byl v lednu kvůli prudkému zhoršení jeho stavu vyloučen tramvajový provoz. Zvažovalo se jeho podepření dočasnou konstrukcí.

Pracovníci TSK počkají na platné stavební povolení a v dubnu zahájí demolici. Inundační most slouží jako preventivní ochrana před povodní, stojí na břehu, při záplavách pod ním může protékat voda.

Historického Libeňského mostu přes Vltavu se demoliční práce zatím nedotknou, město však podle nedávného rozhodnutí radních výhledově počítá s jeho zbouráním a replikou na původních pilířích. V současnosti se připravuje stavba dočásné lávky pro pěší a cyklisty.

Tagy dpp Hlávkův most Libeňský most rekonstrukce Libeňského mostu rekonstrukce tramvajové trati
46 komentářů