Policisté začali objednávat elektromobily po desítkách, nejvíce jich míří na Moravu

Hyundai Ioniq. Foto: HyundaiHyundai Ioniq. Foto: Hyundai

Více než půl roku po uzavření rámcové smlouvy ministerstvem vnitra se jednotlivá krajská policejní ředitelství začínají odhodlávat k většímu nákupům

Více než půl roku po uzavření rámcové smlouvy ministerstvem vnitra se jednotlivá krajská policejní ředitelství začínají odhodlávat k většímu nákupům elektromobilům. Zatím největší objednávka přišla z Moravskoslezského kraje, kde si tamější policejní ředitelství objednalo 20 aut na baterie.

Jde o vozidla Hyundai Ioniq, na jejich dodávku uzavřelo ministerstvo vnitra letos v únoru rámcovou smlouvu. Ministerstvo vnitra se stalo prvním veřejným zadavatelem, který uzavřel soutěž na nákup elektromobilů pro úředníky a státní zaměstnance. Během příštích čtyř let může koupit až 140 vozidel Hyundai Ioniq v hodnotě 85 milionů korun bez DPH.

Policejním ředitelstvím se do nákupu příliš dlouho nechtělo: v registru smluv je několik objednávek pro jednotlivé kraje vždy jen po jednom kusu. Teprve v září došlo k posunu: policejní ředitelství v Jihomoravském kraji si objednalo 17 vozidel najednou, v Moravskoslezském kraji  20 kusů. Celkem je tak již objednáno 67 elektromobilů.

„Jedná se o běžně vyráběná vozidla bez policejní úpravy. Řešení nabíjecích stanic má v kompetenci každý kraj samostatně,“ řekla mluvčí Policejního prezidia Hana Rubášová.

Podle smlouvy nabídl Hyundai za jeden vůz Ioniq s čistě bateriovým pohonem 735 tisíc korun s DPH, jinak ho oficiálně nabízí nejméně za 900 tisíc korun. Firma nabídla státu pětiletou záruku bez omezení kilometrů, 8 let či 200 tisíc kilometrů pak na samotné baterie.
Hyundai u modelu Ioniq slibuje s lithium-ion polymerovým akumulátorem dojezd nejméně 280 kilometrů na jedno nabití.

Tagy elektromobily Hyundai Ioniq Hyundai Motor Czech Ministerstvo vnitra policejní ředitelství
69 komentářů