Pokud si koupíte do města hummera, jste idiot. Radním na okraji Melbourne došla trpělivost s velkými vozy

Brunswick street v Melbourne. Foto: City of YarraBrunswick street v Melbourne. Foto: City of Yarra

Vedení radnice řeší, jak omezit provoz největších vozidel.

Radnice ve městě Yarra, které spojuje východní a severní předměstí australského Melbourne, začíná řešit vyšší poplatky za parkování pro větší vozidla.

Zastupitelé tento týden jednomyslně schválili zpracování studie, která má zkoumat nebezpečí provozu velkých aut v ulicích města. „Studie bude zkoumat, jak můžeme zvýšit bezpečnost na našich ulicích, zejména u pěších, dětí a lidí na kolech odrazováním od jízdy vozidel typu RAM nebo Land Rover Defender,“ uvedlo město ve zprávě ke studii. O zavedení vyššího poplatku ještě nerozhodlo.

Radnice upozornila, že ve studii se nebudou zabývat „standardními SUV“.  Jako příklad uvedla Mazdu CX7 nebo Nissan Patrol. „Pravděpodobnosti úmrtí dítěte po střetu s velkým autem je osmkrát vyšší než u běžného osobního auta,“ řekl starosta Edward Crossland.

Současně upozornil na výrazně větší emise a škody, která taková auta působí v ulicích města. „Tato obří auta se nevejdou na běžná parkovací místa. Jejich dopad na bezpečnost a životní prostředí je velký,“ dodal Crossland. Radnice se podle něj chce zaměřit na budování města, které je přátelštější k jiným druhům dopravy.

Podle serveru ABC prosadila zpracování studie zastupitelka za Zelené Sophia Wade. Získala přitom rychlou podporu. „Pokud bydlíte ve Fitzroy (jedna část předměstí Melbourne) s jeho úzkými uličkami, a koupíte si hummera, jste totálním idiotem,“ řekl serveru ABC zastupitel Stephen Jolly. V Austrálii v posledních dvou letech obliba aut podobných velikostí výrazně stoupla.

Radní se inspirovali částečně Paříží, kde došlo v únoru k rozhodnutí o prudkém zdražení parkování vozidel typu SUV ve městě.

225 eur za šest hodin. Majitelé aut nad 1,6 tuny mají v Paříži platit za parkování třikrát více než dosud

Tagy omezení velkých aut SUV Yarra City Council
151 komentářů