225 eur za šest hodin. Majitelé aut nad 1,6 tuny mají v Paříži platit za parkování třikrát více než dosud

Plakát k referendu o parkování v Paříži. Foto: Paris.frPlakát k referendu o parkování v Paříži. Foto: Paris.fr

Referendum proběhlo za nezájmu většiny voličů.

Parkování velkých aut v Paříži podraží. Obyvatelé francouzské metropole se dnes v referendu vyslovili pro návrh na zvýšení poplatků za parkování pro auta s hmotností vyšší než 1600 kg. Nejčastěji do této kategorie spadají vozidla SUV.

V referendu se pro zavedení vyšší sazby vyjádřilo 54,55 % z 78 121 voličů. Uvedla to pařížská radnice na svých stránkách. Účast tak byla velmi nízká, jen necelých šest procent oprávněných voličů.

V praxi by majitelé SUV vozů měli platit vždy třikrát více za parkování než majitelé jiných vozidel. Základní sazba je 18 euro za hodinu parkování. Po třech hodinách sazba již neroste lineárně. Za šest hodin odstavení SUV na ulici bude město požadovat 225 eur, tedy zhruba šest tisíc korun.

Návrh parkovacích sazeb v Paříži. Foto: paris.fr

Město opatření vysvětluje snahou o zvýšení bezpečnosti a omezení znečištění. „Již tři desetiletí se průměrná velikost a hmotnost aut ve Francii zvyšuje. Zabírají stále více místa na silnici, chodnících a veřejných prostranstvích. Za necelých třicet let auta ztěžkla o téměř 250 kilogramů. Průměrná hmotnost vozidla byla v roce 1990 975 kg, dnes je to 1 233 kg,“ uvedla radnice na svých stránkách.

Radnice bude SUV definovat podle váhy, zdražení se bude týkat všech aut se spalovacím motorem (i hybridů) nad 1600 kilogramů, u elektromobilů nad dvě tuny. Nový ceník se nebude týkat obyvatelů města s rezidentním parkováním a řemeslníků a invalidů.

Tagy Paříž SUV zpoplatnění parkování podle hmotnosti
181 komentářů