Levné tankování. Porovnání mezd a cen ukazuje, jak jsou pohonné hmoty dostupnější

Výdejní stojan na čerpací stanici Orlen. Foto: Orlen UnipetrolVýdejní stojan na čerpací stanici Orlen. Foto: Orlen Unipetrol

Pokles cen dál pokračuje, průměr spadl pod 36 korun.

Kupní síla českých řidičů u čerpacích stanic dosáhla v posledních dnech druhé nejvyšší hodnoty v historii. Ukazuje to porovnání mediánových mezd a průměrných cen pohonných hmot. Srovnání připravil Boris Tomčika ze společnosti Finlord.

V aktuálním čtvrtletí lze natankovat zhruba 1 110 litrů benzínu a 1 102 litrů nafty za mediánovou mzdu (mzda přesně uprostřed souboru všech mezd). Více to bylo jen v roce 2020, kdy prudce klesly ceny pohonných hmot v souvislosti s vypuknutím pandemie koronaviru.

Ještě zajímavější je porovnání v delší časově řadě. Například v roce 2013 si lidé za mediánovou mzdu koupili 611 litrů benzínu a 613 litrů nafty. „Mzdy v ČR rapidně rostou a pohonné hmoty reálně zlevňují,“ dodal Tomčiak.

Porovnání cen pohonných hmot a mediánu mezd. Foto: Finlord

Ten očekává v příštích dnech spíše stagnaci cen pohonných hmot. Cena ropy zastavila svůj pád, drží se ale na nízké úrovni. Průměrná cena benzínu klesla pod 36 korun za litr, v prodeji je ale i jen za 33,90 Kč za litr.

„Cena ropy Brent stopla na 80 USD za barel. Velkoobchodní marže stagnuje. V nejbližším týdnu čekáme zastavení zlevňování. Na konci roku by pohonné hmoty měly o přibližně 20 haléřů zdražit,“ nastínil další vývoj Tomčiak.

Tagy ceny PHM
56 komentářů