Podzimní zážitky s celodenní jízdenkou na Rhétskou dráhu za 750 Kč

Landwasserviadukt. Foto: Rob Lewis / Swiss TourismLandwasserviadukt. Foto: Rob Lewis / Swiss Tourism

Pro výlety do Švýcarska je babí léto ideální čas. Obvykle bývá stálé počasí, průzračný vzduch ideální pro fotografování a málo

Pro výlety do Švýcarska je babí léto ideální čas. Obvykle bývá stálé počasí, průzračný vzduch ideální pro fotografování a málo turistů. Pokud vyjedete až počátkem října, budete se moci těšit i barvami indiánského léta. Do zlatova vybarvené modříny, modrá hladina jezer, červené jeřabiny, dozrávající hrozny vinné révy a tradice spojené se sklizní jedlých kaštanů zpestří vaše vlakové putování.

Vydejte se na vlakové putování s Rhétskou dráhou a využijte tyto prověřené tipy, kam se ideálně vydat v podzimním čase a rovnou extra výhodně s jednodenní jízdenkou Rhétské dráhy za exkluzivní cenu 750,- Kč. Jízdenka je platná i na panoramatické vlaky RhB a objednat ji můžete na MojeSvycarsko.com/eshop (v sekci Dárkové předměty). Do objednávkového formuláře je poté nutné v kolonce Kód kampaně zadat heslo RhB speciál.

Pokud cestujete s dětmi, můžete si na místě koupit jednodenní dětskou jízdenku za 19 franků.

Co vše můžete zažít?

1. Panoramatické vlaky
Panoramatické vlaky Bernina Express a Ledovcový expres (Glacier Express) patří ke stálicím celoročně. Na podzim se v nejvyšších partiích trati Albula a Bernina můžete těšit již na první poprašek sněhu, který ještě podtrhne dokonalost výhledů. Pokud váháte, pro který z vlaků se rozhodnout, vyzkoušejte oba v rámci okruhu.

Panoramatickým vlakem Bernina Express se vydáte po UNESCO trati Albula a Bernina, které díky umu stavebních inženýrů patří do zlatého fondu Rhétské dráhy. Tratě jsou totiž zasazeny do členité vysokohorské krajiny bez použití ozubnice a na celé trase z Churu do Tirana (doba jízdy ca 4,5 hodiny) vás čeká 196 mostů a 55 tunelů. Kromě výhledů patří mezi hlavní atrakce viadukt Landwasser, točité tunely trati Albula, výhled na ledovec Morteratsch na trati Bernina a točitý viadukt u Brusia, kdy vlak doslova podjede sám sebe.

Ledovcový expres spojuje dvě proslulá střediska Sv. Mořic a Zermatt. Projetí celé trasy trvá v jednom směru téměř 8 hodin. Vřele doporučujeme naplánovat si tento výlet minimálně jako třídenní a nevracet se stejnou trasou, ale vytvořit si okruh s dalšími panoramatickými vlaky. Například vyjet ze Sv. Mořice do Zermattu, tady přespat a užít si alespoň trochu výhledy na nejfotografovanější horu Matterhorn. Dál pak pokračovat přes italskou Domodossolu tratí Centovalli Bahn do Lugana, kde si užijete ještě letní atmosféru s palmami a vrátit se trasou Bernina Express zpět do Sv. Mořice (italské úseky rovněž pokrývá jízdenka Swiss Travel Pass). V letních měsících jezdí z Lugana do Tirana autobus Bernina Express Bus, který je rovněž součástí Bernina Expressu.

2. Minerální lázně
Na podzim se vyplatí zajet si také do oblíbených minerálních lázní Bogn Engiadina ve Scuolu. Výhled z venkovního bazénu na engadinské horské velikány dokreslí váš zážitek. Vydejte se ráno například z Churu po UNESCO trati Albula do Sv. Mořice, užijte si den v horách a poté se přesuňte vlakem do Scuolu za zaslouženým odpočinkem v minerálních lázních.

3. Pěší túra s Rhétskou dráhou
Via Albula/Bernina je jedinečnou pěší dálkovou trasou, která protíná známé stejnojmenné železniční tratě Albula a Bernina, jež jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Celá trasa měří 131 km, ale rozdělit si ji můžete dle vašich představ. Navíc lze kdykoliv nastoupit na vlak. Pokud se na celou trasu necítíte, vydejte se alespoň na 7kilometrovou naučnou železniční stezku z Predy do Bergünu. Popřípadě z nejvýše položené stanice Rhétské dráhy ve stanici Ospizio Bernina (2.253 m n. m.) se vydejte dolů do Cavaglie. Krátká pěší trasa se nabízí také z Filisuru na vyhlídkovou terasu u nejfotografovanějšího viaduktu Švýcarska – Landwasseru.

4. Unikátní železnice Arosalinie
Rhétskou dráhou vystoupáte 1.000 výškových metrů na 26 km dlouhé unikátní trati z Churu do Arosy, malebného horského střediska. Cesta sem trvá hodinu a přímo od nádraží si tady můžete vyjet lanovkou na vrchol Weisshornu, odkud se nabízejí nádherné výhledy. V mezistanici navštivte medvědí park spojený i s lanovým parkem.

5. Ledovce s Rhétskou dráhou
Vydejte se vlaky RhB do stanice Cavaglia, kde navštívíte ledovcové hrnce v místní ledovcové zahradě. Celá procházka u obřích ledovcových hrnců vám zabere cca 1 hodinu a projít si ji můžete jako okruh. Místní nadšenci, kteří odkrývají stále nové hrnce, trasu rozšiřují a vycházku můžete zakončit v restauraci na nádraží. Odtud budete pokračovat vlakem do stanice Morteratsch, umístěné u stejnojmenného ledovce, ke kterému se odtud vydáte pěšky. Cesta se každý rok prodlužuje, tak jak postupně odtává ledovec, na což vás upozorní informační tabule cestou. Od zastávky vede nově také vyhlídková trasa k vodopádu. Speciálním tipem je zde návštěva sýrárny, která se nachází v bezprostřední blízkosti zastávky a nabízí neobyčejně pestré sýrové brunche pod širým nebem s vyhlídkou na okolní hory.

Landwasserviadukt. Foto: Rob Lewis / Swiss TourismVlak do Arosy v Churu. Foto: Andre Meier / Switzerland TourismVlak Rhätische Bahn na trati ze Svatého Mořice do Tirana, v pozadí Morteratschgletscher a Piz Bernina. Foto: Rhätische Bahn. Vyhlídka na Landawasserviadukt. Foto: Switzerland TourismGlacier Express v údolí Rýna. Foto: Rhätische BahnViadukt Landwasser. Foto: Rhätische BahnBernina Express na trase mezi Svatým Mořicem a Alp Grüm. Foto: Rhätische BahnPěší stezka kolem viaduktu v Brusiu. Foto: Rhätische BahnWiesenský viadukt na trati mezi Filisurem a Davosem je nejvyšší v celé síti Rhätische Bahn. Foto: RhBStanice Alp Grüm. Foto: Rhätische BahnViadukt v Brusiu. Foto: Rhätische BahnJízda Glacier Express Rýnskou soutěskou. Foto: Rhätische BahnLázně Engiadnia. Foto: Johannes FredheimSprudelliege des Mineralbads Bogn Engiadina Scuol mit Blick auf die Berge.Aussenbecken des Mineralbads Bogn Engiadina Scuol am Abend.Pěší stezka kolem Rhétské dráhy. Foto: Rhätische Bahn Bernina Express podél jezera Lago di Poschiavo. Foto: Rhätische BahnVlak na Soliserviadukt. Foto: Rhätische BahnGlacier Express v průsmyku Oberalppass. Foto:Rhätische BahnVlak v Arose. Foto: Rhätische BahnBernina Express ve stanici Alp Grüm. Foto: RhBLedovcové hrnce Cavaglia.Foto: Jan Geerk /Swizterland Tourism

 

Tagy Rhätische Bahn RhB Švýcarsko
26 komentářů