Podezření na korupci. Praha posílá do TSK audit, prozkoumá zakázky za posledních 10 let

Ilustrační foto. Zdroj: TSKIlustrační foto. Zdroj: TSK

Za prověření zakázek a transakcí správce pražských silnic zaplatí magistrát tři miliony.

Na svém posledním předvánočním jednání schválili pražští radní hloubkový audit v Technické správě komunikaci (TSK). Ve věstníku veřejných zakázek se vzápětí objevilo zadávací řízení na provedení auditu s předpokládanou cenou tři miliony korun. Zájemci se mohou hlásit do konce ledna.

Auditoři budou mít za úkol „prověření všech relevantních skutečností souvisejících s vybranými zakázkami a majetkovými transakcemi TSK v období 2014–2022, u nichž existuje pochybnost či podezření na netransparentní postup či korupční jednání včetně doporučení vhodných opatření a navazujících právních či jiných kroků“.

Prověřovat se má veškerá písemná komunikace. Cílem je dle magistrátu nalezení případných indicií jakéhokoliv ekonomického či právního znevýhodnění TSK či magistrátu.

Mluvčí TSK Barbora Lišková se k chystanému auditu odmítla pro Zdopravy.cz vyjádřit a odkázala na zadavatele, čili magistrát.

Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), který byl v druhé části zkoumaného období sám primátorem, audit vysvětluje zadáním od pražských zastupitelů z listopadu 2022.

Připomínám, že za vlády ANO v Praze v letech 2014–2018 proběhl zásah NCOZ v budovách TSK i v několika firmách. To je samostatná kauza z roku 2017, která už je u soudu a týkala se například zakázky na kamerový systém z roku 2016,“ vysvětluje Hřib.

Policií vyšetřovanou správu kamerového systému od té doby převzaly městské společnosti.

Konkrétní podezření není

Hřib si však podle svých slov není vědom žádných konkrétních podezření, které by spadaly do minulého volebního období 2018–2022, kdy pražský magistrát vedl.

Na rozdíl od středočeských silničářů TSK ani nijak nefiguruje v kauze Dozimetr. Do Dozimetru ostatně není zapleten ani žádný člen Pirátů,“ říká Hřib.

Středočeští radní odvolali šéfa silničářů kvůli korupční kauze Dozimetr

Zadání třímilionového auditu tak chápe jen jako „pro jistotu“.

S požadavkem nemám žádný problém a návrh jsem podpořil a hlasoval pro něj na zastupitelstvu i na radě,“ dodává Hřib a ujišťuje, že případná zjištění bude řešit „s veškerou potřebnou razancí“.

Forenzní audit bude mít tři fáze. Nejprve dostane auditor od magistrátu informace o projektech a zakázkách TSK. Z nich si definuje „klíčová slova“ a podle nich si vybere dokumenty, které bude analyzovat. Z vybraných dokumentů pak vznikne konečný hloubkový audit, který má identifikovat potenciální protiprávní jednání a určit výši vzniklé škody.

Tagy audit Magistrát hlavního města Prahy praha Technická správa komunikací hl. m. Prahy Zdeněk Hřib
4 komentáře