Středočeští radní odvolali šéfa silničářů kvůli korupční kauze Dozimetr

Montáž mostu přes Jizeru ve Vinci. Foto: EuroviaMontáž mostu přes Jizeru ve Vinci. Foto: Eurovia

Podle policejního spisu měl být zapojen do systému vydírání dodavatelů KSÚS. Radní k němu ztratili důvěru.

Jan Lichtneger končí po roce a čtvrt v čele Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS). Z funkce ho dnes odvolali středočeští radní jen pár dnů poté, co ho postavili mimo službu. Důvodem je korupční kauza Dozimetr, ve které byl zatčen například Petr Hlubuček. Lichtneger obviněn není, podle uniklých policejních spisů byl ale v celé kauze také zapleten.

O odvolání informoval Středočeský kraj v tiskové zprávě. Do doby jmenování nového ředitele povede organizaci dosavadní náměstek pro investice Aleš Čermák. Lichtneger na post šéfa KSÚS nastoupil loni v březnu, když vyhrál výběrové řízení. Před tím vedl karlovarské krajské silničáře.

Na základě dalších dostupných informací byla rada nucena reagovat. Musíme a také budeme jednat rychle a rozhodně. Vůči panu řediteli jsme ztratili důvěru. Není možné, aby v takové situaci vedl organizaci s miliardovým rozpočtem,“ uvedl k odvolání radní pro oblast silniční dopravy Karel Bendl.

Jan Lichteneger

Jan Lichtneger

Na KSÚS zasahovali minulý týden policisté z Národní centrály organizovaného zločinu (NCOZ). Server SeznamZprávy včera přinesl informace o tom, jakým způsobem měl být Lichtneger do korupčního systému zapojen. Podle nich předal přehledy smluv na údržbu silnic Zakaríovi Nemrahovi, dalšímu z obviněných v kauze dopravního podniku.

Pak po společné analýze tohoto přehledu stanovili po předchozí dohodě s Michalem Redlem scénář, na jehož základě chtěli za účelem vlastního neoprávněného obohacení donutit co do obratu nejvýznamnější dodavatele KSÚS, aby jim z prostředků KSÚS neoprávněně odváděli předem dohodnutý podíl,“ citují SeznamZprávy policejní spis. Vyšetřovatelé získali informace díky odposlechům. Firmám pak měla KSÚS omezit objednávky na údržbu silnic. Nemrah jim měl nabídnout ukončení škrtů v objemu zakázek placením výpalného. Podle serveru se ředitel silničářů Lichtneger a podnikatel Nemrah velmi dobře znají. Lichtneger založil například v roce 2016 firmu Sesaneli, která má v předmětu podnikání mimo jiné poradenství, a začátkem června ji prodal právě Nemrahovi.

Chod Krajské správy a údržby silnic není nijak omezen, veškeré práce běží podle harmonogramu. „Ubezpečuji všechny obchodní partnery i zaměstnance, že naším krokem se vnitřní fungování KSÚS nemění. Platby za zakázky probíhají standardně a stejně tak není nijak omezeno ani vyplácení mezd,“ dodal Bendl.

Krajská rada také rozhodla o nařízení kontroly celé příspěvkové organizace. Fungování firmy prověří speciálně vytvořená kontrolní skupina, která bude mít za úkol posoudit veškeré strategické kroky ředitele Lichtnegera. Práce výboru začne v nejbližších dnech.

Tagy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje KSÚS Středočeský kraj
7 komentářů