Podepsáno: ZSSK kupuje čtyři nové Kissy pro provoz na západě Slovenska, mají jezdit i do Česka

Vizualizace jednotek Stadler Kiss pro ZSSK. Foto: ZSSKVizualizace jednotek Stadler Kiss pro ZSSK. Foto: ZSSK

Nové jednotky mají být dodané do roku 2023.

Na tratích západního Slovenska začnou během dvou let jezdit čtyři nové dvoupodlažní elektrické jednotky Stadler Kiss. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes završila výběr dodavatele nových jednotek, ve kterém vyhrála společnost Stadler Polska a podepsala s výrobcem smlouvu. Jednotky budou šestivozové a budou mít 611 míst k sezení.

Nasazovány budou na tratě Bratislava – Žilina, Bratislava – Nové Zámky a Bratislava – Kúty – Břeclav. Objevit se mají i na tratích z Trnavy do Galanty. Pokud se nestihne proměna uzlu v Žilině na střídavý proud, budou dočasně jezdit na trati z Palárikova přes Zvolen do Banské Bystrice.

Jednotky jsou konstruovány na rychlost 160 km/h. Budou vybaveny moderním informačním systémem, Wi-Fi, kamerovýcm systémem a automatickým počítáním cestujících. Zvládnout přepravit i 15 jízdních kol. V 1. třídě bude 30 míst, ve 2. třídě 552. ZSSK za nové vozy zaplatí 76,95 milionu eur. Většinu ZSSK zaplatí z evropské dotace.

Stadler v soutěži porazil Škodu Transportation. Stadler se dohodl na subdodávce u ŽOS Vrútky, podíl na zakázce je 4 %. Dodá radiostanice, informační systémy a zajistí schválení pro provoz na síti slovenské železnice.

Plán na čtyři dvoupodlažní jednotky už dříve kritizovalo slovenské ministerstvo financí. Podle materiálu je kapacita vlaků zejména pro přepravní špičku nedostatečná v porovnání s klasickými soupravami lokomotivy a osobních vozů.

Tagy Stadler Stadler Kiss Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
139 komentářů