Podepsáno: Mzdy na SŽDC stoupnou o 4,5 %, nový je příspěvek na dopravu kvůli režijkám

Nové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes podepsala se zástupci devíti odborových organizacích novou kolektivní smlouvu, která bude platit od ledna

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes podepsala se zástupci devíti odborových organizacích novou kolektivní smlouvu, která bude platit od ledna příštího roku. Tarifní mzdy stoupnou o 4,5 %, s dalšími příplatky jde o navýšení o 5,5 %.

Uzavření kolektivní smlouvy oznámila SŽDC v tiskové zprávě. Novinkou je zavedení příspěvku na dopravu 3 600 Kč zaměstnancům na dopravu. SŽDC tím reaguje na skutečnost, že na řadě tratí skončí České dráhy a přestanou tak platit režijky. Příspěvek se bude týkat všech zaměstnanců.

Jsem rád, že jsme dospěli ke konsenzu a předpokládám, že sjednané podmínky umožní stabilizaci současných zaměstnanců a získávání nových do naší organizace,“ uvedl po podpisu generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

V tarifních mzdách dojde k nárůstu o 4,5 %, objem prostředků na mzdy stoupne celkem o 5,5 %. Dále došlo ke změnám v odměnách za držení pracovní pohotovosti, příplatku za práci v noci a příplatku za práci o sobotách a nedělích.

Zaměstnanci navíc dostanou ještě v prosincové výplatě na základě pozitivního vývoje hospodaření mimořádnou odměnu ve výši 9 000 Kč.

Loni se SŽDC s odboráři dohodla na navýšení mezd o 5,5 %. SŽDC je první z velkých železničních organizací, která dospěla k dohodě o nové podobě kolektivní smlouvy na příští rok, jednání u Českých drah a ČD Cargo pokračuje.

 

Tagy kolektivní smlouva SŽDC kolektivní vyjednávání Správa železniční dopravní cesty SŽDC
94 komentářů