Podepsáno: EP Holding vstupuje do slovinského nákladního dopravce

Lokomotiva Siemens Vectron pro EP Cargo Invest. Foto: SiemensLokomotiva Siemens Vectron pro EP Cargo Invest. Foto: Siemens

Skupina EPH bude mít ve slovinském nákladním dopravci 49 procent, majoritu si zachová stát

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského ve čtvrtek potvrdil vstup do slovinského železničního nákladního dopravce SŽ – Tovorni promet. Mateřské slovinské státní dráhy Slovenske železnice (SŽ) podepsaly s českou stranou investiční a akcionářskou dohodu.

Podle dohody vznikne společný podnik, do jehož kapitálu vloží Slovenske železnice svůj stoprocentní podíl ve společnostech SŽ – Tovorni promet a Fersped a firma EP Logistics International (ze skupiny EPH) dodá vklad v hotovosti. Jak deník Zdopravy.cz informoval, dozorčí rada SŽ transakci schválila už koncem října. Skupina EPH bude mít v nákladním dopravci 49 procent, majoritu si zachovají SŽ.

„Společným cílem EP Logistics International i SŽ je vytvořit z nového podniku předního provozovatele železniční dopravy a logistických služeb v jihovýchodní Evropě a plně využít potenciál aktiv SŽ-TP a Ferspedu,“ uvedl předseda představenstva EPLI Tomáš Novotný.

Vedle domácího slovinského trhu se společnost chce zaměřit na země západního Balkánu (Chorvatsko, Srbsko, Bosnu a Černou Horu) a také Itálii, Rakousko a Maďarsko a podpořit význam nákladního uzlu v přístavu Koper.

Společnost EP Logistics International prohlásila, že pokud se objeví nové příležitosti k rozšíření společné obchodní činnosti, bude ochotna zavázat se k dalšímu financování společného podniku. Cena transakce nebyla zveřejněna, podle serveru Railway Gazette se neoficiálně odhaduje na 60 až 100 milionů eur (až 2,7 miliardy Kč). Slovinská železniční společnost hledala strategického partnera pro SŽ – Tovorni promet od roku 2017.

Součástí EPH je i nákladní dopravce EP Cargo a půjčovna lokomotiv a strojvedoucích LokoTrain.

Tagy EP Cargo EPH Slovenske železnice Slovinsko SŽ-Tovorni promet
11 komentářů