Podcast: Chápu, proč se kamiony předjíždí. Ze vteřin se stávají minuty, říká Radka Balousová alias Amazonka Truck

Řidička kamionu Radka Balousová. Pramen: Archiv Amazonka TruckŘidička kamionu Radka Balousová. Pramen: Archiv Amazonka Truck

„Řidič kamionu většinou nedělá naschvály, i když to tak může vypadat. Řidič osobáku to nechápe a pak vidíte vystrčené prostředníčky.“

Máme pro vás nový díl podcastu Cesty Zdopravy.cz, jehož hostem je kamioňačka a youtuberka Radka Balousová. Do její široké škály činností patří mimo jiné natáčení videí ze zákulisí práce řidičů kamionů pod pseudonymem Amazonka Truck.

Její YouTube kanál má přes 80 000 pravidelných odběratelů a její videa sledují fanoušci z celého světa. S kamionem jezdí po Evropě už jedenáct let. Úspěch jejích videí na internetu vedl i k tomu, že dostala nabídku moderovat televizní pořad Autosalon a testovat pro něj nákladní auta a stavební stroje.

Za věčnými spory mezi řidiči osobních a nákladních aut na silnicích je podle ní hlavně vzájemné nepochopení a skutečnost, že málokdo si umí představit, co všechno práce v kamionu obnáší. „Řidič kamionu většinou nedělá naschvály, i když to tak může vypadat. Řidič osobáku to nechápe a pak vidíte vystrčené prostředníčky z okna a slyšíte troubení. Když řidič kamionu nedojede včas na nakládku nebo vykládku, je za to pokutovaný. Chápu, proč se kamiony předjíždí. Ze vteřin se stávají minuty,“ říká v podcastu Radka Balousová.

Vyučila se automechaničkou a ještě než poprvé vzala do ruky volant kamionu, procestovala půlku Evropy s dodávkou. S kamionem jezdila nejdříve s kolegou ve dvou a po půl roce už se nemohla dočkat, až ji pustí s velkým autem do světa samotnou. Zatímco řidičský průkaz na osobní auto skládala třikrát, zkoušky na nákladní auto složila hned napoprvé a zkušební komisař jí řekl, že by se tím mohla jednou živit.

Stejně jako ostatní úspěšní youtubeři má i Radka Balousová své hatery, tedy ploditele nenávistných komentářů. „Ze začátku jsem nemohla uvěřit tomu, proč jsou lidé tak zlí a hnusní. Časem jsem poznala, že to je o těch, kteří to píšou, a ne o mně. Když máte pevnou základnu lidí, kteří jdou s vámi a mají vás rádi, řeknete si pak, že k tomu hateři prostě patří,“ svěřila se v rozhovoru Radka.

A co jsou podle ní největší problémy kamioňácké profese? Málo peněz a také nedostatek parkovacích míst na hlavních tazích. „Potřebuji někde udělat povinnou pauzu, ale nemám kde zaparkovat. Když nezaparkuju včas, dostanu od policajtů obrovskou pokutu a vůbec je nezajímá, že jsem neměla kde zastavit. To jsou všechno hřeby do rakve toho povolání,“ domnívá se Amazonka.

Poslechněte si celý rozhovor v podcastu. Můžete ho přehrát přímo zde na stránce, případně ho můžete odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts či Podcast addict.

Vybraná témata podle času

9. minuta: Jaké tahače Radka Balousová během své profese vyzkoušela a které ji oslovily nejvíc
14. minuta: Nejtěžší nakládky, které řidiče kamionu nepotěší
19. minuta: Nejstrastiplnější cesta do Rumunska s protočenými koly a lehkými ženami
23. minuta: Jak vznikla úplně první videa Amazonky
32. minuta: Jak vznikl merch Amazonka Truck
36. minut: Jak se dostala k moderaci televizního Autosalonu
39. minuta: Které kamiony jsou z pohledu Amazonky nejlepší
44. minuta: Proč podle Radky Balousové chybí řidiči kamionů
48. minuta: Jak se jezdí s elektrickým náklaďákem

Tagy Amazonka Truck Doporučeno kamiony podcast Cesty Zdopravy.cz Radka Balousová
218 komentářů