Pocovidový restart Letiště Praha. Hostem podcastu bude jeho šéf Jiří Pos

Boeing 737-800NG ve speciálním nátěru Prague loves you. Foto: Filip Koška / Letiště PrahaBoeing 737-800NG ve speciálním nátěru Prague loves you. Foto: Filip Koška / Letiště Praha

Překoná pražské letiště letos milník 10 milionů odbavených cestujících?

Hostem nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz bude tento týden předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Své otázky mu můžete pokládat i vy.

Pražské letiště letos oslavilo 85 let a je to právě deset let, co nese jméno Václava Havla. O nový název se zasadil i Jiří Pos. Když ho loni v létě do čela letiště zvolili, vracel se do kanceláře, kterou dobře znal. Letiště Praha řídil už v letech 2011–2014, následně byl do roku 2015 v představenstvu Českého aeroholdingu. Poté působil jako jednatel letiště v Karlových Varech. A nyní má za úkol vrátit pražskému letišti cestující.

Jediným akcionářem Letiště Praha je stát prostřednictvím ministerstva financí. To v minulosti s velkou chutí využívalo letiště jako téměř nevyčerpatelný zdroj stamilionových dividend. To ale ukončil covid a s ním spojený útlum letectví, následně přišla krize spojená s ruskou agresí na Ukrajině. Ani letos se tak stát dividend pravděpodobně nedočká.

V posledním předcovidovém roce 2019 odbavilo pražské letiště téměř 18 milionů cestujících a i přes aktuální oživení se počty odbavených cestujících v Praze nyní pohybují jen lehce nad polovinou tohoto rekordu.

V jaké je letiště finanční kondici a jak ho zasáhla energetická krize? Proč bojují všechna větší letiště s nedostatkem provozních zaměstnanců? Jaké novinky přinese letový řád pro příští rok? Které destinace táhly v letošní letní sezoně nejvíc? Je stále aktuální rozšiřování Terminálu 2 a plány na nové obchodní a kancelářské plochy v areálu letiště? Jaký je reálný časový horizont, kdy by se mohla začít stavět paralelní dráha? A jak vypadá letecké palivo budoucnosti?

Nejen tato témata otevřeme s Jiřím Posem tento týden při natáčení nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Své otázky můžete psát do diskuse k tomuto článku i vy, a to až do úterního podvečera.

Tagy Jiří Pos letiště praha podcast Cesty Zdopravy.cz
27 komentářů