Počet lidí na kole na měřených úsecích v Praze stoupl meziročně na dvojnásobek

Úpravy pásu pro cyklisty u Štefánikova mostu v Praze. Foto: TSKÚpravy pásu pro cyklisty u Štefánikova mostu v Praze. Foto: TSK

Praha letos navýšila rozpočet na větší ochranu cyklistů o dvě pětiny.

Praha zveřejnila jeden z údajů, který může ukazovat velký nárůst obliby jízdního kola k dopravě po hlavním městě.

Počet lidí, kteří v Praze projeli na jízdním kole jedním z 31 míst s instalovaným automatickým sčítačem, meziročně v týdnu od 19. do 25. října stoupl o 108 %. Na svém facebookovém profilu to oznámil náměstek primátora Adam Scheinherr.

„V posledním měřeném týdnu mezi 19. a 25. říjnem jsme loni u cyklosčítačů napočítali 44 175 lidí, letos to bylo ve stejném období o 108 % více, celkem 92 027 cyklistů,“ uvedl Scheinherr. Za současného vedení došlo k výrazně větší orientaci na cyklisty než v minulosti, vznikají nové cyklostezky i cyklopruhy.

Praha letos navýšila investice do bezpečnosti cyklistů o dvě pětiny. „Mám v popisu práce zabývat se každým způsobem dopravy, a to je velká změna oproti minulosti. Nouzový stav a Covid-19 umocnil trend a počet cyklistů se v některých týdnech často znásobil,“ dodal Scheinherr. Podle něj data ukazují, že meziročně si kolo v Praze vyzkoušel o sto tisíc lidí více.

Automatické sčítače jsou v Praze zatím na celkem 31 místech, jejich přehled i aktuální data jsou umístěna zde.

Tagy Cyklistická doprava ve městě podpora cyklistiky praha
130 komentářů