Po Twitteru koluje video zničené Mriji, Ukrajina mluví o dokončení druhého letadla An-225

Největší letadlo na světě: An-225. Foto: AntonovNejvětší letadlo na světě: An-225. Foto: Antonov

Druhý kus unikátního stroje se již v minulosti začal vyrábět.

Největší letadlo světa Antonov An-225 skončilo podle videa kolujícím po Twitteru zcela zničeno po bojích o letiště Hostomel u Kyjeva. Na letiště zaútočilo Rusko. Majitel letounu ale zatím oficiální vyjádření ke stavu unikátního stroje neposkytl s tím, že není dokončena jeho inspekce.

Igor Girkin na Twitteru zveřejnil záběr hořícího hangáru, ve kterém má být právě letadlo nazvané Mrija (ukrajinsky sen). Záběr není příliš kvalitní, je na něm ale patrné něco, co připomíná i barvou předek stroje.

Jeho majitel, společnost Antonov Company, do debat o stavu letounu příliš jasno nevnesla. V reakci na video uvedla, že dokud si letadlo neprohlédnou odborníci, nemůžou informovat o jeho technickém stavu.

Už v neděli přitom ukrajinská vláda oficiálně informovala, že letadlo bylo zničeno. Ukrajinský státní zbrojařský podnik Ukroboronprom uvedl, že letadlo bude opraveno a náklady na opravu ve výši 3 miliard dolarů musí kompletně zaplatit Rusko. „Rusko zničilo náš zázrak, ale náš sen zbavit se okupantů nemůže být zničen. Po vítězství zcela určitě dokončíme druhou Mriju, která čeká na bezpečném místě řadu let,“ řekl Jurij Husijev, šéf Ukroboronpromu.

Antonov v minulosti začal s výrobou druhého kusu, produkce ale byla přerušena kvůli nedostatečné poptávce. V minulosti měla o výrobní program zájem Čína.

Letadlo přezdívané Mrija je bezkonkurenčně největším letadlem na světě, zapojuje se i do přeprav pro NATO. Bylo vyrobeno v roce 1988, v roce 2018 prošlo velkými opravami a modernizací, které mají zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová je například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů.

Jediný model tohoto stroje létal pod ukrajinskou registrací UR-82060. Maximální vzletová hmotnost letadla je 640 tun. Podle dat na Flightradar24.com bylo letadlo naposledy na počátku února v Dánsku, odkud se vrátilo na letiště Hostomel.

Tagy An-225 Antonov Airlines Antonov An-225
26 komentářů