Potvrzeno: Rusko zničilo největší letadlo na světě

Antonov An-225. Foto: Antonov AirlinesAntonov An-225. Foto: Antonov Airlines

Ukrajina chce letadlo obnovit či vyrobit znovu.

(Aktualizováno 28.2. 09:36) Největší letadlo světa bylo zničeno při ruské invazi na Ukrajinu. Tři dny od vypuknutí bojů o letiště Hostomel u Kyjeva to potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a také státní zbrojní firma Ukroboronprom.

Zprávy o osudu letadla se v posledních dnech výrazně lišily.  Zatímco ukrajinský ministr Dmytro Kuleba a také oficiální twitterový účet Ukrajiny mluví o zničení, jen pár minut poté přišel majitel letadla Antonov Airlines s méně konkrétním vyjádřením, které nepotvrzuje úplné zničení. Podle něj je potřeba letadlo podrobit kontrole. Ukroboronprom uvedl, že letadlo bylo zničeno Rusy.

 

Státní zbrojní společnost Ukroboronprom v reakci na uvedenou zprávu na facebooku napsala, že An-225 bude obnoven.

Twitterový účet OSINT Canada už dříve zveřejnil satelitní záběry, podle kterých byl zasažen raketou hangár, ve kterém je na letišti uložen letoun Antonov An-225.

Ukrajinská letecká společnost Antonov Airlines se poprvé ke stavu letadla vyjádřila v pátek večer. „Nemáme přesné informace o letadle. Je na letišti v Hostomelu, kde dál pokračují boje. Podle posledních informací (24. 2. 2022) nebylo letadlo zasaženo,“ uvedla společnost na twitteru. Od té doby sdílí řadu informací o situaci na Ukrajině, o letadle ale ne.

Letadlo přezdívané Mrija je bezkonkurenčně největším letadlem na světě, zapojuje se i do přeprav pro NATO. Bylo vyrobeno v roce 1988, v roce 2018 prošlo velkými opravami a modernizací, které mají zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová je například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů.

Jediný model tohoto stroje létá pod ukrajinskou registrací UR-82060. Maximální vzletová hmotnost letadla je 640 tun. Podle dat na Flightradar24.com bylo letadlo naposledy na počátku února v Dánsku, odkud se vrátilo na letiště Hostomel.

Tagy An-225 Antonov Airlines Antonov An-225 Doporučeno
177 komentářů