Po roce a půl se vrátí do provozu největší letadlo světa. Mrija je už ve vzduchu

Antonov An-225 Mrija v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAntonov An-225 Mrija v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Letecká společnost Antonov Airlines chystá s největší pravděpodobností po roce a půl využít pro přepravu nákladu největší letadlo na světě.

Letecká společnost Antonov Airlines chystá s největší pravděpodobností po roce a půl využít pro přepravu nákladu největší letadlo na světě. Odpoledne z Kyjeva vzlétl letoun An-225 Mrija.

Na start letounu upozornil na twitteru server Flightradar24.com

Antonov Airlines zatím neuvedly, zda mají pro letoun už zakázku nebo jde jen o zkušební let po provedené velké údržbě. V době vysoké poptávky po nákladních letadlech kvůli přepravě zdravotnického materiálu lze ale očekávat, že by využití našel velmi snadno.

Šestimotorový obr přezdívaný Mrija, v přepravách pro NATO jako Cossack – Kozák, prošel v roce 2018 velkými opravami a modernizací, které mají zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová je například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů.

Poprvé letadlo vzlétlo na sklonku osmdesátých let minulého století. Několikrát bylo kvůli přepravě velkých nákladů i v Česku. Naposledy v roce 2016 přepravovalo generátor z plzeňské firmy Bru-shem do západoaustralské hliníkárny.

Jediný model tohoto stroje létá pod ukrajinskou registrací UR-82060. Na svém kontě má řadu světových rekordů, například přepravu nákladu o hmotnosti 253 tun. Maximální vzletová hmotnost letadla je 640 tun.

Tagy An-225 Antonov Airlines Antonov An-225 Mrija Top
75 komentářů