Plzeňský kraj vybírá dopravce pro spojení Horažďovice – Pňovany, vítěz převezme RegioPantery Českých drah

Nový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhyNový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhy

Jde o jednotky, které z 85 % zaplatila Evropská unie, vítěz získá smlouvu na 15 let.

V Česku odstartovala jedna z největších soutěží na provozovatele regionální železniční dopravy. Plzeňský kraj v tendru s odhadovanou cenou 3,195 miliardy korun hledá dopravce, který zajistí provoz na lince P1 z Horažďovic předměstí do Pňovan na patnáct let od prosince 2023.

Nejen svým rozsahem se v českých poměrech jedná o unikátní soutěž. Vítěz tendru má jisté už i vozidla: jde o stávající jednotky RegioPanter, které nakoupily České dráhy s evropskou dotací pokrývající 85 % pořizovací ceny. Podle podmínek dotace musí být dopravce pro provoz těchto jednotek vysoutěžen. Pokud by vyhrál někdo jiný než České dráhy, převezme jednotky od státního dopravce. Je jich celkem devět. Detaily převodu kraj nezveřejnil, do dokumentace uvedl, že je zájemcům poskytne po zaslání písemné žádosti.

Podle zadávací dokumentace kraj hledá dopravce, který za 15 let najede 10,65–15,98 milionu vlakokilometrů. Vypsání tendru předcházely předběžné tržní konzultace, kterých se zúčastnilo šest dopravců: České dráhy, Arriva vlaky, Leo Express, GW Train Regio, RegioJet a Jindřichohradecké místní dráhy (aktuálně v insolvenci).

Nové dvouvozové RegioPantery řady 650 jezdí na lince P1 od roku 2018, jsou v barvách Plzeňského kraje. Na lince přinesly zásadní zlepšení kvality dopravy. Jsou plně klimatizované, nabízejí připojení k internetu, zásuvky na dobíjení či moderní informační systém. Za devět nových jednotek zaplatily České dráhy přes miliardu korun. 85 % pokryla dotace z Operačního programu Doprava 2014–2020.

Tagy 650 České dráhy P1 P1 Horažďovice předměstí - Pňovany Plzeňský kraj RegioPanter
103 komentářů