Plzeň po dvou letech vrátí auta na Americkou třídu, jezdit mohou jen přes noc

Americká třída před omezením provozu aut. Foto: Plzeň.euAmerická třída před omezením provozu aut. Foto: Plzeň.eu

Přes den budou podmínky průjezdu přísnější než dosud.

Přesně dva roky po zavedení jednoho z dopravně nejodvážnějších experimentů v zemi dojde ke změně pravidel provozu na části Americké třídy v Plzni. Před dvěma lety radnice zakázala vjezd autům a pustila na ni jen vozidla MHD. Od 1. září budou na ulici opět, ale jen přes noc. Přes den budou omezení přísnější.

Změny schválili radní už na počátku roku. „Cílem je zachovat hladký průjezd MHD v dopravních špičkách a současně ulevit řidičům osobních automobilů v době, kdy se netvoří zácpy. Uzavřeným úsekem Americké projíždí za hodinu 65–80 vozidel MHD + linkových autobusů a dále zhruba 120 ostatních vozidel. Celodenní intenzitu lze odhadnout na 2 800 vozidel,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

K zákazu vjezdu došlo kvůli tomu, že zde vozidla MHD nabírala kvůli častým kolonám způsobeným individuální automobilovou dopravou zpoždění. Vozidla od 1. září 2021 nesmí projíždět úsekem od Škroupovy ulice po Resslovu ulici, v opačném směru od Goethovy ulice po ulici v Šipce.

Přes den by nově schválená pravidla pro Americkou měla přinést její ještě větší zklidnění. Od 1. září totiž výjimku povolující průjezd úsekem ve směru ulic Goethova – V Šipce budou mít již jen autobusy/trolejbusy, zásobování na Americké třídě, vozidla policie a IZS. Ubudou tedy vozidla taxi a ostatní dopravní obsluha, která bude možná jen ve směru od Klatovské třídy. Dopravní obsluha Tylovy ulice (v prvním bloku mezi Klatovskou a ulicí kardinála Berana) bude muset využívat průjezd ulicí V Šipce.

Město i nadále připravuje stavební úpravu střední části Americké, která zvýrazní společenský význam ulice a bude psychologicky více působit proti neoprávněným vjezdům. Mimo jiné budou zrušeny zastávkové zálivy, vozovka bude užší, ulici doplní stromořadí. Součástí bude i celoplošná oprava vozovky.

Tagy Americká třída omezení automobilové dopravy v centru města Plzeň
11 komentářů