Plzeň odstavila na ulici tramvaj, informuje o plánu na novou trať na Vinice

Tramvaj EVO2 v Plzni na sídlišti Vinice. Foto: Plzeň.euTramvaj EVO2 v Plzni na sídlišti Vinice. Foto: Plzeň.eu

Prezentace plánů na novou trať ve městě potrvá do 22. září.

Nezvyklá podívaná se od dnešního dne naskytá lidem v ulici Na Chmelnicích v Plzni. Na týden je zde na provizorní koleji odstavena tramvaj Vario LF2 se speciálním polepem prezentující plán města dostavět tramvajovou trať na sídliště Vinice.

Tramvaj je umístěna u autobusové zastávky Brněnská. Kromě tramvaje zde jsou představeny i plány na revitalizaci celé ulice Na Chmelnicích a vizualizace projektu Tramvají číslo 3 na Vinice.

Tramvajový vůz s volně přístupnou výstavou od 7 do 19 hodin bude na Vinicích do 22. 9. Navíc 16. a 20. 9. vždy v 17:00 mohou lidé u tramvaje diskutovat s představiteli města, prvního plzeňského obvodu a s odborníky.

Náhrada za autobusy

O tramvaji na Vinice se mluví přes třicet let. V Plzni už mají i nové schéma tramvajových linek, které počítá se zavedením nové linky č. 3, která by sídliště obsluhovala. „Lepší veřejnou dopravou docílíme snížení počtu cest automobilů. Stačí k tomu jen kousek. Kousek od Karlovarské třídy ke Znojemské ulici,“ popisuje radnice své plány na svých stránkách.

Na Vinice jezdí autobusová linka 41, ta obsluhuje denně 4 000 cestujících. To je stejný počet lidí jako tramvaj do Bolevce. V současnosti má na Vinicích trvalé bydliště asi 7 500 obyvatel. Dalších asi 5 000 bude bydlet v docházkové vzdálenosti od trati v chystané zástavbě podle projektu Vinice-sever.

Město si od přesunu na kolejovou dopravu slibuje i snížení emisí a kultivaci ulice Na Chmelnicích. Plánovaná dvoukolejná trať na Vinice začíná odbočkou z trati v Karlovarské třídě za zastávkou Zoologická zahrada a je pak vedena středem ulice Na Chmelnicích až na konečnou umístěnou za křižovatkou s ulicí Znojemská. Její délka je 1,5 km, plánují se na ní čtyři zastávky – u křížení s ulicemi Nad ZOO, Brněnská, Sedlecká a Znojemská.

Město má na podzim projednat studii tramvajové trati s dotčenými institucemi a veřejností. Následovat by mělo rozhodnutí Rady města Plzně o pokračování projekčních příprav pro důležité územní řízení a další stupně projektové dokumentace.

Síť linek tramvají v Plzni po dokončení trati na Vinice. Foto: Plzen.eu

Síť linek tramvají v Plzni po dokončení trati na Vinice. Foto: Plzen.eu

Tagy Plzeň rozšíření tramvajových tratí sídliště Vinice
52 komentářů