Plzeň chce po třiceti letech dotáhnout plán na tramvajovou trať na sídliště Vinice

Vizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.eu

O tramvaji na sídliště se mluví třicet let, radnice oživila plány na novou trať díky nové bytové výstavbě.

Plzeňská radnice spustila ve vozidlech městské hromadné dopravy novou reklamní kampaň „Trojkou na Vinice“. Veřejnost má informovat o oživených plánech magistrátu dokončit tramvajovou trať na sídliště Vinice.

Vedení města vytahuje plány na tramvajovou trať i díky nové bytové výstavbě v oblasti. Na kampaň naváže výstava celého záměru od 14. do 22. září 2021 v ulici Na Chmelnicích v tramvajovém voze. Součástí bude prezentace výsledků studie záměru, vizualizace a plány na revitalizaci ulice Na Chmelnicích.

O tramvaji na Vinice se mluví přes třicet let. V Plzni už mají i nové schéma tramvajových linek, které počítá se zavedením nové linky č. 3, která by sídliště obsluhovala. „Lepší veřejnou dopravou docílíme snížení počtu cest automobilů. Stačí k tomu jen kousek. Kousek od Karlovarské třídy ke Znojemské ulici,“ popisuje radnice své plány na svých stránkách.

Na Vinice jezdí autobusová linka 41, ta obsluhuje denně 4 000 cestujících. To je stejný počet lidí jako tramvaj do Bolevce. V současnosti má na Vinicích trvalé bydliště asi 7 500 obyvatel. Dalších asi 5 000 bude bydlet v docházkové vzdálenosti od trati v chystané zástavbě podle projektu Vinice-sever.

Síť linek tramvají v Plzni po dokončení trati na Vinice. Foto: Plzen.eu

Síť linek tramvají v Plzni po dokončení trati na Vinice. Foto: Plzen.eu

Tramvaj má přinést rychlejší a spolehlivější cestování než autobusy. Město si od přesunu na kolejovou dopravu slibuje i snížení emisí i kultivaci ulice Na Chmelnicích. Plánovaná dvoukolejná trať na Vinice začíná odbočkou z trati v Karlovarské třídě za zastávkou Zoologická zahrada a je pak vedena středem ulice Na Chmelnicích až na konečnou umístěnou za křižovatkou s ulicí Znojemská. Její délka je 1,5 km, plánují se na ní čtyři zastávky – u křížení s ulicemi Nad ZOO, Brněnská, Sedlecká a Znojemská.

Město má na podzim projednat studii tramvajové trati s dotčenými institucemi a veřejností. Následovat by mělo rozhodnutí Rady města Plzně o pokračování projekčních příprav pro důležité územní řízení a další stupně projektové dokumentace. Kompletní prezentace projektu je zde.

Vizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.eu

 

Tagy Plzeň rozšíření tramvajových tratí sídliště Vinice
53 komentářů