Plavební správa zastavila kvůli požáru plavbu na Labi u hranic, ČD zrušily náhradní autobusy

Do hašení se postupně zapojují i vrtulníky ze zahraničí (Polska a Slovenska), které nabírají vodu v Labi.

Státní plavební správa (SPS) dnes vydala zákaz plavby na pětikilometrovém úseku Labe mezi Dolním Žlebem a Hřenskem. Důvodem je požár a boj s ním v národním parku České Švýcarsko. Zákaz plavby platí od dnešních 9:00, termín ukončení není zatím určen.

„Z důvodu požáru v Národním parku České Švýcarsko dochází ve výše uvedeném úseku vodní cesty k čerpání a odběrům vody z vodního toku Labe pomocí vrtulníků a letadel. Plavbou plavidel v dotčeném úseku vodní cesty bez jejího zastavení by mohlo dojít k vážnému ohrožení bezpečnosti plavebního provozu a jeho účastníků. Zároveň hrozí nebezpečí z prodlení,“ oznámila SPS. Zákaz platí i pro paddleboardy, rafty a ostatní plavidla bez motoru.

Hasiči bojují s požárem na zhruba 1000 hektarech národního parku. Do hašení se postupně zapojují i vrtulníky ze zahraničí (Polska a Slovenska), které nabírají vodu v Labi. V nejbližších hodinách se očekává i zapojení hasicích letadel z Itálie, ta by ale měla vodu nabírat nejspíš z jezera Milada.

Požár omezuje i železniční a autobusovou dopravu. České dráhy dnes zrušily náhradní autobusovou dopravu, která suplovala osobní vlaky v úseku Děčín hlavní nádraží – Schmilka-Hirschmühle. Dopravce cestujícím doporučuje využít vlaky EC.

Uzavřen je i hraniční přechod v Hřensku.

Tagy Hřensko Labe Státní plavební správa
14 komentářů