PKX. V Číně otevřeli nové letiště, které má být jedním z největších na světě

Nové letiště v Pekingu. Foto: Daxing International AirportNové letiště v Pekingu. Foto: Daxing International Airport

V Pekingu dnes slavnostně začal provoz na novém letišti Ta-Sing, které má ambici stát se jedním z největších letišť na

V Pekingu dnes slavnostně začal provoz na novém letišti Ta-Sing, které má ambici stát se jedním z největších letišť na světě. První aerolinky z něj už začaly létat, postupně se na něj přesunou i další včetně evropských dopravců.

Ke zkratce PEK, která v IATA terminologii značí stávající hlavní pekingské letiště, tak přibude  zkratka PKX pro nové letiště, které má anglický název Daxing International Airport. Letiště vyniká i svým netradičním vzhledem připomínajícím mořskou hvězdici, autorem návrhu je Zaha Hadid.

Se sedmi přistávacími a vzletovými dráhami (v provozu jsou zatím čtyři) půjde o jedno z největších letišť na světě, kapacita bude 100 milionů odbavených cestujících ročně. To je nepatrně méně, než je plánovaná kapacita nového letiště v Istanbulu. V počtu cestujících vede zatím americká Atlanta, vzhledem k tempu růstu letecké dopravy v Číně ale analytici očekávají, že už za pět let by měla Čína překonat v počtech cestujících USA.

Letiště je 46 kilometrů jižně od centra Pekingu, jeho stavba trvala pět let a stála 11,5 miliard dolarů. Je propojené podzemní vysokorychlostní dráhou s centrem Pekingu. Podle čínských médií má jít o největší dopravní terminál pro osobní dopravu na světě.
Otevření předcházel přesun části flotily některých dopravců na nové letiště, jako první vzlétl z nové ranveje s cestujícími Airbus A380 společnosti China Southern Airlines. Letiště zatím slouží pro domácí lety, postupně přibudou zahraniční lety.

https://www.facebook.com/ChannelNewsAsia/posts/10156714573732934

Kvůli otevření nového letiště končí naopak jiné v těsnější blízkosti Pekingu. Jde o letiště Nanyuan, které je nejstarší v Číně. Svůj provoz ukončí dnes večer.

Tagy Daxing International Letiště Peking PKX
18 komentářů