PKP převzal nové lokomotivy na 200 km/h, jezdit mají i do Česka

Lokomotivy Newag Griffin 200. Zdroj: PKP IntercityLokomotivy Newag Griffin 200. Zdroj: PKP Intercity

Dopravce plánuje nasazování lokomotiv například na spoje mezi Varšavou a Vídní.

Polský dopravce PKP Intercity převzal první nové lokomotivy Griffin 200. Aktuálně jich má už devět z kontraktu na celkových patnáct kusů. Do konce října převezme další dvě, zbylé budou následovat v listopadu a prosinci. Hodnota kontraktu na dodávku a údržbu je téměř 388 milionů zlotých (2,3 miliardy korun).

Lokomotiva Griffin 200 pochází z produkce polského výrobce Newag. Jak její název napovídá, určená je pro rychlost 200 km/h. Při testech zvládla dokonce až 240 km/h. Označená je jako EU200.

Poláci poslali do Česka svoji nejrychlejší lokomotivu na testy, zvládla už 240 km/h

Griffin 200 je vícesystémová lokomotiva. Ve výbavě nechybí evropský zabezpečovač ETCS, level 2. Systém dálkové diagnostiky pak umožňuje sledovat a vyhodnocovat provoz v reálném čase.

Jak uvedl dopravce v tiskové zprávě, vozidla budou schválena i pro provoz v zahraničí. Nejdříve má přijít na řadu Česko a Slovensko, následovat bude homologace pro Německo, Rakousko a Maďarsko. Potřebnou dokumentaci pro uvedené země slibuje PKP Intercity ve čtvrtém čtvrtletí roku 2026.

,,V Polsku budou jezdit Griffiny na nejoblíbenějších trasách, tedy mezi Varšavou a Gdyní, Poznaní, Vratislaví, Katovicemi a Krakovem. Po obdržení povolení k provozu na mezinárodních tratích zamíří také do Prahy, Budapešti, Vídně a Berlína. Děláme vše pro to, abychom byli co nejvíce konkurenceschopní, a proto si nemůžeme dovolit nakupovat prototypy,“ uvedl předseda představenstva PKP Intercity Janusz Malinowski.

V roce 2024 podepsal dopravce další smlouvu s Newagem na nákup 63 lokomotiv stejného typu s opcí na dalších 32 a pětiletou údržbu. Pro PKP je to poprvé v historii, kdy zadalo tak velkou objednávku na jednu sérii vozidel. Hodnota kontraktu je téměř 2,3 miliardy zlotých (13,4 miliardy korun).

Lokomotiva Newag Griffin 200.
Zdroj: PKP IntercityLokomotivy Newag Griffin 200.
Zdroj: PKP IntercityLokomotivy Newag Griffin 200.
Zdroj: PKP IntercityLokomotiva Newag Griffin 200.
Zdroj: PKP Intercity
Tagy newag Newag Griffin PKP pkp intercity Polsko
5 komentářů