PKP Intercity kupuje další nové vagóny, mají jezdit i v Česku

Nový osobní vůz 2. třídy pro PKP Intercity. Foto: H. Cegielski FPSNový osobní vůz 2. třídy pro PKP Intercity. Foto: H. Cegielski FPS

Polský státní dopravce  PKP Intercity oznámil, že koupí dalších 26 vagónů pro dálkovou osobní dopravu od polské společnosti H. Cegielski

Polský státní dopravce  PKP Intercity oznámil, že koupí dalších 26 vagónů pro dálkovou osobní dopravu od polské společnosti H. Cegielski FPS v Poznani. Nové vagóny by se měly objevit postupně i v Česku na trase z Bohumína do Břeclavi.

Kontrakt v hodnotě 223,8 milionu zlotých (1,34 miliardy korun) oznámil PKP Intercity na svých stránkách v tiskové zprávě.. Půjde o vozy s rychlostí na 200 kilometrů v hodině. Nová objednávka počítá s mixem vozidel první a druhé třídy a vozy přizpůsobenými pro přepravu zdravotně postižených.

Smlouva navazuje na už dříve podepsanou rámcovou smlouvu podepsanou v únoru 2018. Celkem má poznaňský výrobce ve vlastnictví polského státního fondu rozvoje průmyslu dodat 81 nových vozidel. Pro PKP jde o jednu z největších zakázek na modernizaci vozidel v historii: celkem téměř 700 milionů zlotých.

„Neustále zlepšujeme komfort našich vlaků a proto investujeme i do vozového parku. Proto jsme se rozhodli pro nákup dalších moderních vozů,“ řekl šéf PKP Intercity Marek Chraniuk. První vozy má převzít příští rok, kompletní celá série má být hotová v roce 2022.

Polský dopravce je chce nasadit na tyto trasy:

Varšava – Krakov,
Zakopane – Gdynia,
Kołobrzeg / Gdynia – Bielsko-Biała,
Kołobrzeg / Gdynia – Varšava.
Varšava – Zielona Góra – Varšava
Varšava – Štětín – Varšava
Varšava – Berlín – Varšava
Gdynia – Berlín – Gdynia
Krakov – Berlín – Krakov
Gdynia / Varšava – Vídeň – Varšava / Gdynia

Tagy H. Cegielski FPS pkp intercity
20 komentářů