dkv-spojujeme

Piloti Ural Airlines obdrželi za přistání s plným airbusem lidí v kukuřici titul Hrdinové Ruska

Airbus A321 společnosti Ural Airlines po přistání v kukuřičném poli. Foto: TwitterAirbus A321 společnosti Ural Airlines po přistání v kukuřičném poli. Foto: Twitter

Je to podobný příběh, jako když v roce 2009 přistál nouzově Airbus A320 US Airways pod vedením pilota Chesleyeho Sullenbergera

Je to podobný příběh, jako když v roce 2009 přistál nouzově Airbus A320 US Airways pod vedením pilota Chesleyeho Sullenbergera nouzově na řece Hudson. O deset a půl roku později má podobné hrdiny Rusko. Přistání Airbusu A321 společnosti Ural Airlines v kukuřičném poli poblíž letiště Žukovskij už ruská státní televize nazvala „Zázrakem nad Ramenskoje“.  (původní název letiště Žukovskij), podobně jako se mluvilo o „Zázraku na Hudsonu“.

Postupu pilotů si všiml už i ruský prezident Vladimír Putin. Damirovi Jusupovi a jeho kolehgovi Grigori Murzinovi dnes udělil titul Hrdinů Ruska. Zbytek posádky obdržel medaili za odvahu. Informaci přinesla agentura Interfax. Mezitím běží dál vyšetřování nehody.

Podepsal jsem dekret o vyznamenání posádky letadla, které, jak známo, provedlo tvrdé nouzové přistání u letiště Žukovskij,“ uvedl Putin s tím, že věří, že podobných příhod bude v budoucnu co nejméně.

K nehodě Airbusu A321 došlo ve čtvrtek krátce po startu linky do krymského Simferopolu.Krátce po startu se letadlo střetlo s hejnem racků, kteří poškodili oba motory. Piloti vypnuli motory doklouzali do kukuřičného pole. Jako zázrakem všech 233 lidí na palubě přežilo, jen pár lidí bylo lehce zraněno.

Strach jsem nepociťoval,“ řekl Jusupov novinářům. „Viděl jsem kukuřičné pole a doufal jsem, že přistanu dostatečně měkce. Snažil jsem se snížit vertikální rychlost, aby letoun co nejměkčeji přistál a hladce doklouzal.“ Vyzdvihl rovněž profesionalitu zbylých členů posádky, kterým se podařilo včas evakuovat cestující. Nakonec se pasažérům omluvil za to, že je nedokázal dopravit do Simferopolu, a popřál jim, aby se v budoucnu nebáli létání.

Zvýšený výskyt racků u letiště může být způsoben velkým množstvím skládek v jeho blízkosti včetně jedné nelegální. Vyšetřování zatím pokračuje.

(s využitím ČTK)

Tagy let U6178 Ural Airlines
20 komentářů