Pěti kraji za 240 Kč, z Prahy do Karlových Varů za 140 Kč. Rozšíření PID ukázalo výhodnost síťové jízdenky

Scania Citywide LE pro společnost Lutan. Foto: Pražská integrovaná dopravaScania Citywide LE pro společnost Lutan. Foto: Pražská integrovaná doprava

Výhodnost v přepočtu na kilometr jízdy ukazují především jízdenky na 24 hodin.

Rozšíření Pražské integrované dopravy (PID) do Karlovarského kraje přineslo i možnost cestování za výrazně nižší cenu než u komerčních spojů mezi Prahou a Karlovými Vary. Pro cestující s časovým kupónem pro Prahu je možné zpáteční cestu během 24 hodin pořídit jen za 140 Kč, pro všechny ostatní za 240 Kč. Za tuto cenu ale mohu jet třeba už z Turnova či Kutné Hory nebo kteréhokoliv místa v kraji.

Na možnost levného cestování na této trase upozornil na svém profilu na sociální síti X zaměstnanec Ropidu Zbyněk Jiráček.   Rozšíření současně ukazuje čím dál větší výhodu síťové jízdenka PID. V Česku rozsahem a velikostí pokrytého území prakticky nemá konkurenci, při intenzivnějším cestování v přepočtu ceny za ujetý kilometr také ne.

PID se postupně rozšiřuje do jiných krajů, na jeden doklad během 24 hodin je tak možné cestovat už i například z Turnova, Přelouče, Žatce či Litoměřic. V praxi tak za 240 Kč může člověk bez problémů projet ve skutečnosti pěti kraji: například při cestě z Turnova do Karlových Varů cestuje Libereckým, Středočeským, Ústeckým a Karlovarským krajem a také Prahou.

Výhodnost celosíťových jízdenek je patrná i například u jednodenního výletu z Prahy.  S kupónem pro pražskou MHD se dostane cestující na cenu 140 Kč za celou síť a platnost 24 hodin.

PID míří na západ, zastávková linka propojí Prahu a Karlovy Vary

Výměnou za mimořádně nízkou cenu musí počítat s tím, že pojede déle než komerčními spoji a bude častěji zastavovat, nepotřebuje však místenku. Nejlevnější dospělé jízdenky z Prahy do Karlových Varů s RegioJetem a FlixBusem jsou za 139 Kč za jednu cestu.

Tagy PID Pražská integrovaná doprava
77 komentářů